Nawet 30 proc. pacjentów w Polsce jest niedożywionych

EG
opublikowano: 23-07-2018, 16:14

Z badania „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach” przeprowadzonego na zlecenie Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu wynika, że aż 30 proc. chorych w szpitalach jest niedożywionych, a 60 proc. żywionych niewłaściwie.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Nieleczone niedożywienie generuje dla polskiego systemu ochrony zdrowia koszty w wysokości nawet 11 miliardów rocznie. 

Rozwiązaniem tego problemu mogłoby być wdrożenie na szeroką skalę procedur sztucznego żywienia pacjenta – właściwie wszystkie, poza doustnymi dietami przemysłowymi, są refundowane przez NFZ. Niestety te korzystne dla chorych założenia nie przekładają się na praktykę. Jedynie co piąty hospitalizowany pacjent otrzymuje odpowiednią dla siebie terapię żywieniową.

Problem niedożywienia jest często przez polskich lekarzy niedoceniany. Jego skutki, jak na przykład zanik mięśni, są zrzucane na efekt chorób towarzyszących podstawowemu schorzeniu.

„Konsekwencje niedożywienia przekładają się  na długość leczenia, jego efektywność, czas pobytu w szpitalu, ilość powrotów do szpitala. Musimy dotrzeć do dyrektorów szpitali i pokazać im co można zyskać dzięki żywieniu. Nie tylko przez poprawę stanu pacjentów, ale  dzięki krótszym pobytom i refundacji tej interwencji. Myślę, że to może okazać się skuteczniejsze niż docieranie do poszczególnych grup zawodowych” – mówi prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

W wielu miejscach Polski rezygnuje się z leczenia żywieniowego albo diet przemysłowych z uwagi na obawy personelu medycznego. Tymczasem włączenie tej formy terapii np. do leczenia okołooperacyjnego może być nie tylko korzystne dla pacjenta, ale również opłacalne dla szpitala. Niewykorzystanie środków finansowych przeznaczonych na żywienie chorego może bowiem sprowadzić na placówkę ograniczenie dofinansowania w następnej puli rozliczeniowej, a nawet kłopoty prawne – jeśli ktoś udowodni jednostce, że nie gwarantowała pacjentowi należnych mu praw.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Pacjenci w szpitalach żywieni gorzej niż więźniowie

Właściwy stan odżywienia pacjenta ważny w każdym stadium choroby nowotworowej

 

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG

Puls Medycyny
Nawet 30 proc. pacjentów w Polsce jest niedożywionych
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.