Nauka odkryła szósty smak

AR
opublikowano: 27-07-2015, 13:45

Nazwa oddająca smak tłustych potraw to „oleogustus”. Wymyślili ją właśnie naukowcy, którzy uważają, że należy ją dodać do dotychczasowej palety pięciu podstawowych smaków odróżnianych zmysł smaku człowieka.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Tak jak malarze przyjmują, że istnieją trzy podstawowe
kolory, tak chemicy dotychczas mieli swój kanon pięciu smaków. Teraz chcą go
rozszerzyć.
Zobacz więcej

SZÓSTY W PALECIE

Tak jak malarze przyjmują, że istnieją trzy podstawowe kolory, tak chemicy dotychczas mieli swój kanon pięciu smaków. Teraz chcą go rozszerzyć. Jonathunder, CC BY-SA 3.0, GFDL, via Wikimedia Commons

Człowiek rozpoznaje nie pięć – tak jak uważano dotychczas – ale sześć różnych smaków podstawowych – wynika z badań Purdue University w West Lafayette (USA) opublikowanych na stronie internetowej dziennika naukowego "Chemical Senses".

Poza słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i umami nasze receptory na języku mają zdolność "odczytywania" jako odrębny smaku charakterystycznego dla tłustych potraw.

- Smakowy komponent tłuszczu jest często opisywany jako gorzki albo kwaśny, bo jest nieprzyjemny, ale mamy nowy dowód na to, że kwasy tłuszczowe wywołują unikatowe doznanie, które spełnia kryteria smaku podstawowego, zupełnie jak słodycz, kwaśność, słoność, gorycz, czy umami” – powiedział Richard Matters, prof. nauk o żywieniu z Purdue University.

Szósty smak udało się odkryć w eksperymencie, w którym 102 ochotników zostało poproszonych o pogrupowanie poszczególnych smaków.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AR

Najważniejsze dzisiaj
Tematy
Puls Medycyny
Inne / Nauka odkryła szósty smak
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.