Napoje słodzone fruktozą zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2

PAP
opublikowano: 30-11-2018, 15:19

Słodzone fruktozą napoje są bardziej niż inne produkty spożywcze, które zawierają ten cukier, związane z ryzykiem cukrzycy typu 2 – wynika z badania opublikowanego przez pismo „British Medical Journal”. Produkty, które oprócz fruktozy dostarczają innych substancji odżywczych (owoce, soki), nie wpływają negatywnie na metabolizm glukozy.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Autorzy pracy przypominają, że rola cukrów prostych, które spożywamy, w rozwoju chorób układu krążenia i chorób metabolicznych, jest wciąż przedmiotem intensywnych badań. Fruktoza, cukier prosty naturalnie występujący w owocach, budzi szczególne kontrowersje. Analizy wskazują na zależność między wprowadzeniem przez przemysł spożywczy w latach 70. XX w. wysoko fruktozowego syropu kukurydzianego (inaczej syropu glukozowo-fruktozowego) do słodzenia produktów żywnościowych (napojów, płatków śniadaniowych, ciastek i innych słodyczy) a globalną epidemią otyłości i cukrzycy typu 2. I choć początkowo sądzono, że w przypadku osób z cukrzycą fruktoza może być dobrą alternatywą dla innych substancji słodzących, to obecnie coraz więcej badań wskazuje na jej szczególnie szkodliwy wpływ na metabolizm, znacznie większy niż wpływ innych cukrów, w tym glukozy. Z drugiej strony wyniki te są kwestionowane, ponieważ nie potwierdzono ich w dużych metaanalizach i pracach przeglądowych.

Z badań wynika, że produkty będące źródłem fruktozy, ale bogate w błonnik, takie jak owoce czy soki, nie wpływają negatywnie na metabolizm glukozy tak jak ubogie w substancje odżywcze napoje słodzone fruktozą.
Zobacz więcej

Z badań wynika, że produkty będące źródłem fruktozy, ale bogate w błonnik, takie jak owoce czy soki, nie wpływają negatywnie na metabolizm glukozy tak jak ubogie w substancje odżywcze napoje słodzone fruktozą. iStock

Wpływ fruktozy na metabolizm glukozy zależy od rodzaju pokarmu

Naukowcy zwracają też uwagę, że wpływ fruktozy na zdrowie może zależeć od tego, jakie pokarmy zawierające ten cukier spożywamy. Na przykład napoje słodzone fruktozą, czyli produkty, które nie zawierają cennych substancji odżywczych, mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie i metabolizm, ale już owoce, będące naturalnym źródłem fruktozy, są dla naszego zdrowia korzystne.

Zespół badaczy kanadyjskich z St. Michael's Hospital w Toronto oraz University of Toronto dokonał analizy wyników 155 prac (opublikowanych do 25 kwietnia 2018 r.), w których oceniano, czy rodzaj pokarmu zawierającego fruktozę ma wpływ na poziom glukozy we krwi u osób bez cukrzycy i z cukrzycą. Warunkiem włączenia badania do analizy było m.in. to, że musiało trwać co najmniej tydzień. Najdłuższe prowadzono przez 12 tygodni. Sprawdzano w nich wpływ pokarmów zawierających fruktozę na poziom glukozy na czczo, na poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c (pokazuje wyrównanie poziomu glukozy we krwi w ostatnich trzech miesiącach) oraz poziom insuliny na czczo.

Okazało się, że większość produktów zawierających fruktozę nie wpływa negatywnie na poziom glukozy, jeżeli nie dostarczają one nadwyżki kalorii. W niektórych badaniach zaobserwowano natomiast ich niekorzystny wpływ na poziom insuliny na czczo. Analiza wykazała też, że owoce i soki owocowe, jeżeli nie są źródłem dodatkowych kalorii, mogą wręcz korzystnie wpływać na poziom glukozy i kontrolę wydzielania insuliny, zwłaszcza u osób z cukrzycą. Zdaniem badaczy można to tłumaczyć m.in. dużą zawartością błonnika w owocach. Z kolei produkty z fruktozą, które są ubogie w substancje odżywcze, a stanowią źródło dodatkowych kalorii w diecie, zwłaszcza słodkie napoje (również mleczne), szkodliwie wpływają na metabolizm glukozy.

„Te wyniki mogą pomóc w stworzeniu rekomendacji na temat istotnych źródeł fruktozy w diecie, które mogą być pomocne w profilaktyce i terapii cukrzycy” - skomentował główny autor pracy dr John Sievenpiper z St. Michael's Hospital. Zaznaczył jednocześnie, że potrzebne są badania lepszej jakości, aby zweryfikować wyniki uzyskane przez jego zespół. (PAP)

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: PAP

Najważniejsze dzisiaj
Tematy
Puls Medycyny
Diety / Napoje słodzone fruktozą zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.