MZ podało listę substancji, których nie będzie można stosować w suplementach diety

KM
opublikowano: 07-12-2022, 17:34

Przedsiębiorcy będą zobowiązani do wprowadzania do obrotu żywności wzbogaconej o konkretne witaminy i minerały. Jednocześnie nie będą mogli produkować i wprowadzać do obrotu środków spożywczych, w tym suplementów diety, zawierających substancje zakazane.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Na liście zakazanych substancji znalazł się m.in. pieprz metystynowy, znany również jako kava kava
Na liście zakazanych substancji znalazł się m.in. pieprz metystynowy, znany również jako kava kava
Fot. Adobe Stock
  • 7 grudnia do konsultacji publicznych trafił projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności. Jak wyjaśnia resort zdrowia, celem jest zapobieganie i wyrównywanie niedoboru pewnych składników odżywczych w polskiej populacji.
  • Projekt rozporządzenia określa środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy (witaminy A i D) lub składniki mineralne (jod) oraz ich maksymalne poziomy. Zgodnie z projektowanym rozporządzeniem będzie to sól kuchenna oraz niektóre tłuszcze.
  • W załączniku do rozporządzenia podano też wykaz substancji zakazanych w produkcji środków spożywczych, w szczególności suplementów diety.

Jak wyjaśnia MZ, przepisy wprowadzające obligatoryjne wzbogacanie niektórych grup środków spożywczych obowiązują od 1996 r. i zostały one utrzymane w rozporządzeniu ministra zdrowia z 16 września 2010 r. Celem projektowanego rozporządzenia jest utrzymanie działań zapewniających zapobieganie i wyrównywanie niedoboru w polskiej populacji jednego lub więcej składników odżywczych. W związku z tym projekt rozporządzenia określa środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy lub składniki mineralne oraz ich maksymalne poziomy.

Do jakich produktów spożywczych będą obowiązkowo dodawane witaminy i składniki mineralne

Do następujących środków spożywczych są dodawane witaminy i składniki mineralne:

1. tłuszcze (z wyjątkiem tłuszczu mlecznego)

  • witamina A – tak, aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 900 µg (3 000 j.m.), przy czym 1 µg retinolu = 3,33 j.m. witaminy A,
  • witamina D – tak, aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 7,5 µg (300 j.m.), przy czym 1 µg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D,

2. sól przeznaczona do spożycia przez ludzi – jodek potasu lub jodan potasu tak, aby 100 g soli kuchennej zawierało 2,3 (± 0,77) mg jodu, co odpowiada 30 (± 10) mg jodku potasu lub 39 (± 13) mg jodanu potasu w 1 kg soli kuchennej.

Minimalna i maksymalna ilość dodatków witaminowych i mineralnych w żywności

Zgodnie z projektem, maksymalna ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 100 g albo 100 ml środka spożywczego albo w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml tego środka, wynosi nie więcej niż 50% zalecanego dziennego spożycia określonego w przepisach prawa żywnościowego.

Minimalna ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 100 g albo 100 ml środka spożywczego albo w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml tego środka, wynosi nie mniej niż 15% zalecanego dziennego spożycia określonego w przepisach prawa żywnościowego.

Dla witaminy C i folianów, ze względu na straty zachodzące podczas procesu przygotowywania żywności, dopuszczalna maksymalna ilość w 100 g albo 100 ml środka spożywczego albo w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml tego środka, wynosi nie więcej niż 100% zalecanego dziennego spożycia.

Jakich substancji nie będzie można stosować w suplementach diety [LISTA]

W projekcie znalazł się również wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych z uwagi na konieczność zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Jak zaznacza resort, w szczególności dotyczy to suplementów diety.

Na liście znalazły się następujące substancje lub grupy substancji:

1. chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny;

2. DMAA (w szczególności określana jako: 1,3-DMAA; 1,3-dimetyloamyloamina; 1,3-dimetylopentyloamina; 2-amino-4-metyloheksan; 2-heksanamina, 4-metylo-(9CI); 4-metylo-2-heksanamina; 4-metylo-2-heksyloamina; dimetyloamyloamina; geranamina; metyloheksanamina; metyloheksanenamina);

3. ewodiamina;

4. grupa selektywnych modulatorów receptora androgenowego (SARMs), w tym:

  • andaryna,
  • ligandrol,
  • ostaryna,
  • Rad-140;

5. higenamina;

6. hordenina;

7. ibutamoren;

8. pankreatyna;

9. pieprz metystynowy (Piper methysticum), znany również jako kava kava

10. świerzbiec właściwy (Mucuna pruriens).

Konsultacje do projektu rozporządzenia mają potrwać 30 dni.

ZOBACZ TAKŻE: Suplementy diety trafiły pod lupę rządu. Szykuje się rewolucja w przepisach

Prawo w medycynie
Newsletter przygotowywany przez radcę prawnego specjalizującego się w zagadnieniach prawa medycznego
ZAPISZ MNIE
×
Prawo w medycynie
Wysyłany raz w miesiącu
Newsletter przygotowywany przez radcę prawnego specjalizującego się w zagadnieniach prawa medycznego
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.