MZ podało listę substancji, których nie będzie można stosować w suplementach diety
Przedsiębiorcy będą zobowiązani do wprowadzania do obrotu żywności wzbogaconej o konkretne witaminy i minerały. Jednocześnie nie będą mogli produkować i wprowadzać do obrotu środków spożywczych, w tym suplementów diety, zawierających substancje zakazane.

- 7 grudnia do konsultacji publicznych trafił projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności. Jak wyjaśnia resort zdrowia, celem jest zapobieganie i wyrównywanie niedoboru pewnych składników odżywczych w polskiej populacji.
- Projekt rozporządzenia określa środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy (witaminy A i D) lub składniki mineralne (jod) oraz ich maksymalne poziomy. Zgodnie z projektowanym rozporządzeniem będzie to sól kuchenna oraz niektóre tłuszcze.
- W załączniku do rozporządzenia podano też wykaz substancji zakazanych w produkcji środków spożywczych, w szczególności suplementów diety.
Jak wyjaśnia MZ, przepisy wprowadzające obligatoryjne wzbogacanie niektórych grup środków spożywczych obowiązują od 1996 r. i zostały one utrzymane w rozporządzeniu ministra zdrowia z 16 września 2010 r. Celem projektowanego rozporządzenia jest utrzymanie działań zapewniających zapobieganie i wyrównywanie niedoboru w polskiej populacji jednego lub więcej składników odżywczych. W związku z tym projekt rozporządzenia określa środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy lub składniki mineralne oraz ich maksymalne poziomy.
Do jakich produktów spożywczych będą obowiązkowo dodawane witaminy i składniki mineralne
Do następujących środków spożywczych są dodawane witaminy i składniki mineralne:
1. tłuszcze (z wyjątkiem tłuszczu mlecznego)
- witamina A – tak, aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 900 µg (3 000 j.m.), przy czym 1 µg retinolu = 3,33 j.m. witaminy A,
- witamina D – tak, aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 7,5 µg (300 j.m.), przy czym 1 µg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D,
2. sól przeznaczona do spożycia przez ludzi – jodek potasu lub jodan potasu tak, aby 100 g soli kuchennej zawierało 2,3 (± 0,77) mg jodu, co odpowiada 30 (± 10) mg jodku potasu lub 39 (± 13) mg jodanu potasu w 1 kg soli kuchennej.
Minimalna i maksymalna ilość dodatków witaminowych i mineralnych w żywności
Zgodnie z projektem, maksymalna ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 100 g albo 100 ml środka spożywczego albo w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml tego środka, wynosi nie więcej niż 50% zalecanego dziennego spożycia określonego w przepisach prawa żywnościowego.
Minimalna ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 100 g albo 100 ml środka spożywczego albo w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml tego środka, wynosi nie mniej niż 15% zalecanego dziennego spożycia określonego w przepisach prawa żywnościowego.
Dla witaminy C i folianów, ze względu na straty zachodzące podczas procesu przygotowywania żywności, dopuszczalna maksymalna ilość w 100 g albo 100 ml środka spożywczego albo w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml tego środka, wynosi nie więcej niż 100% zalecanego dziennego spożycia.
Jakich substancji nie będzie można stosować w suplementach diety [LISTA]
W projekcie znalazł się również wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych z uwagi na konieczność zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Jak zaznacza resort, w szczególności dotyczy to suplementów diety.
Na liście znalazły się następujące substancje lub grupy substancji:
1. chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny;
2. DMAA (w szczególności określana jako: 1,3-DMAA; 1,3-dimetyloamyloamina; 1,3-dimetylopentyloamina; 2-amino-4-metyloheksan; 2-heksanamina, 4-metylo-(9CI); 4-metylo-2-heksanamina; 4-metylo-2-heksyloamina; dimetyloamyloamina; geranamina; metyloheksanamina; metyloheksanenamina);
3. ewodiamina;
4. grupa selektywnych modulatorów receptora androgenowego (SARMs), w tym:
- andaryna,
- ligandrol,
- ostaryna,
- Rad-140;
5. higenamina;
6. hordenina;
7. ibutamoren;
8. pankreatyna;
9. pieprz metystynowy (Piper methysticum), znany również jako kava kava
10. świerzbiec właściwy (Mucuna pruriens).
Konsultacje do projektu rozporządzenia mają potrwać 30 dni.
ZOBACZ TAKŻE: Suplementy diety trafiły pod lupę rządu. Szykuje się rewolucja w przepisach
Źródło: Puls Medycyny