Dietą można spowolnić pogarszanie się funkcji poznawczych u chorych na alzheimera

  • Iwona Kazimierska
10-01-2018, 08:28

W przypadku pacjentów w początkowej fazie choroby Alzheimera spożywanie raz dziennie specjalistycznego preparatu odżywczego obniża stopień zaniku struktury mózgu odpowiedzialnej za pamięć.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badanie przeprowadzone przez Konsorcjum Badawcze LipiDiDiet wykazało, że zawarta w nim substancja fortasyn connect, prowadzi do znacznej stabilizacji bieżących parametrów poznawczych i funkcjonalnych oraz obniża stopień zaniku struktury mózgowej odpowiedzialnej za pamięć. Kompletne wyniki europejskiego badania klinicznego opublikowano na łamach „The Lancet Neurology”.

Badanie kliniczne objęło 311 pacjentów w początkowej fazie choroby Alzheimera, którą charakteryzują łagodne zaburzenia poznawcze, w wieku 55-85 lat z 11 ośrodków medycznych w czterech krajach (Finlandia, Niemcy, Holandia i Szwecja). W grupie badawczej zastosowano wsparcie żywieniowe w postaci preparatu odżywczego z mieszaniną fortasyn connect, która jest połączeniem kwasów tłuszczowych, witamin, antyoksydantów i innych składników odżywczych. Pacjenci z grupy kontrolnej spożywali napoje izokaloryczne. Badanie trwało 24 miesiące i zostało zrealizowane w ramach obszernego projektu finansowanego przez Unię Europejską.

W porównaniu pierwszorzędowych punktów końcowych badania LipiDiDietnie nie stwierdzono różnic między grupą badawczą a kontrolną, tym niemiej warto zwrócić uwagę na drugorzędowe punkty końcowe. Wskazują one na możliwe korzyści dla pacjentów przyjmujących preparat odżywczy, wynikające ze spowolnionego o 45 proc. pogorszenia w obszarze funkcji poznawczych, czyli funkcji obejmujących takie obszary jak: pamięć, orientacja, zdolność oceny czy rozwiązywania problemów (wpływ potwierdzony na podstawie Klinicznej Oceny Stopnia Otępienia CDR). Jest to szczególnie istotne, ponieważ przekłada się na zdolność chorych do wykonywania codziennych czynności, stanowiących źródło największych problemów związanych z chorobą (np. radzenie sobie z nagłymi zdarzeniami w domu, realizacja transakcji finansowych czy pamiętanie o ważnych zdarzeniach).

W porównaniu z grupą kontrolną u pacjentów stosujących preparat odżywczy stwierdzono także zmniejszony stopień zaniku struktury mózgowej – hipokampa, która odpowiedzialna jest głównie za pamięć. Różnica ta pod względem objętości hipokampa wynosiła 26 proc. Częstotliwość zdarzeń niepożądanych podczas dwuletniego badania była podobna w obydwu grupach.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Geriatria / Dietą można spowolnić pogarszanie się funkcji poznawczych u chorych na alzheimera
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.