Mleko matki zaszczepionej przeciw SARS-CoV-2 posiada przeciwciała chroniące przed COVID-19

PAP/MJM
opublikowano: 26-08-2021, 17:10

W mleku karmiących matek, które zaszczepiły się przeciw SARS-CoV-2, jest obecna spora ilość przeciwciał, które mogą uchronić dziecko przed chorobą – potwierdziły to badania przeprowadzone na Uniwersytecie Florydy. Wyniki zostały opublikowane w „Breastfeeding Medicine”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

– Obecność przeciwciał w mleku karmiących matek sugeruje, że zaszczepione mogą przekazywać odporność swojemu dziecku. Pracujemy, by to potwierdzić w kolejnych badaniach – powiedział jeden z autorów badania, dr Joseph Larkin, mikrobiolog z Uniwersytetu Florydzkiego.

W mleku karmiących matek, które zaszczepiły się przeciw SARS-CoV-2, jest obecna spora ilość przeciwciał, które mogą uchronić dziecko przed chorobą.
Dirk (Beeki®) Schumacher/Pixabay

Matka - poprzez karmienie - przekazuje dziecku tzw. „odporność bierną”

– Dzieci rodzą się ze słabo rozwiniętym systemem odpornościowym, dlatego walka z infekcjami jest dla nich trudna. Ich organizmy są też zbyt niedojrzałe, by odpowiednio zareagować na szczepionki – przypomniał prof. Josef Neu – jeden ze współautorów badania, z Wydziału Pediatrii i Neonatologii Uniwersytetu Florydzkiego.

W trakcie tego wrażliwego okresu życia niemowlaka, matka - poprzez karmienie - przekazuje mu tzw. „odporność bierną” – wyjaśnia prof. Neu.

– Pomyślmy o mleku matki jak o pudełku z narzędziami, przy użyciu których niemowlak przygotowuje się na dorosłe życie. Szczepionka dokłada kolejne narzędzie – ma potencjał, by ochronić dziecko przed zachorowaniem na COVID-19 – powiedział Neu.

– Wyniki naszych badań w mocny sposób sugerują, że szczepienie może pomóc zarówno matce, jak i dziecku - dodał.

Mleko matki zaszczepionej przeciw SARS-CoV-2 posiada przeciwciała chroniące przed COVID-19

Badanie zostało przeprowadzone między grudniem 2020 a marcem 2021, kiedy szczepionki firmy Pfizer i Moderny były dostępne dla pracowników ochrony zdrowia.

Na potrzeby badania naukowcy zrekrutowali 21 karmiących pracownic ochrony zdrowia, które nigdy wcześniej nie chorowały na COVID-19. Prowadzący badanie pobierali mleko karmiących matek trzy razy – przed szczepieniem, po pierwszej i po drugiej dawce szczepionki.

– Po drugiej dawce szczepionki zobaczyliśmy zdecydowaną odpowiedź systemu odpornościowego – zarówno we krwi, jak i w mleku – około stukrotny wzrost przeciwciał w porównaniu z sytuacją przed szczepieniem – relacjonuje Lauren Stafford, doktorantka z laboratorium Larkin.

Szczepienie matek, by ochronić dziecko, nie jest niczym nowym – zaznacza Vivian Valcarce, lekarz pediatria z Uniwersytetu Florydzkiego i jeden z autorów badania.

– Tradycyjnie szczepimy kobiety w ciąży przeciwko grypie, bo wiemy, że może ona spowodować poważną chorobę dziecka. Może ono też złapać COVID-19, więc rutynowe szczepienia matek przeciwko SARS-CoV-2 to coś, czego spodziewam się w przyszłości – powiedział.

Czy dzięki mleku zaszczepionej matki dzieci potrafią wytworzyć własną odporność przeciw COVID-19?

Mając na uwadze taki scenariusz naukowcy kontynuują badania. Chcą się dowiedzieć więcej o procesie, w ramach którego dziecko jest chronione dzięki spożywaniu mleka matki z przeciwciałami przeciw SARS-CoV-2.

– Chcielibyśmy się dowiedzieć, czy dzieci, które spożywają mleko matki z przeciwciałami, potrafią wytworzyć własną odporność przeciw COVID-19 – powiedziała Larkin.

– Dodatkowo chcielibyśmy się dowiedzieć więcej o samych przeciwciałach – jak długo utrzymują się w mleku matki i jak efektywnie neutralizują wirusa – uzasadniła.

Czy mleko matek zaszczepionych przeciw COVID-19 może mieć także inny potencjał terapeutyczny?

Naukowcy przyznają, że ciekawi ich, czy mleko zaszczepionych matek może być wykorzystywane w innych procesach terapeutycznych.

– Ciągle tak dużo uczymy się o potencjale mleka karmiących matek – to fascynujące nie tylko dla naukowców – powiedziała Lauren Stafford.

– Nie możemy się doczekać wyników innych symulacji prowadzonych na świecie z wykorzystaniem mleka kobiecego, w którym są obecne przeciwciała po zaszczepieniu. W ten sposób wyniki naszych badań zostaną wzmocnione o kolejne dowody – cieszy się prof. Neu.

Fundatorem badania na Uniwersytecie Florydzkim jest Children’s Miracle Network.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Cessak: to ostatni moment na zaszczepienie się przeciw COVID-19. Nie bójmy się technologii mRNA, zostanie z nami na dłużej

Szczepionka Johnson & Johnson: druga dawka powoduje szybki wzrost przeciwciał [BADANIA]

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.