Mężczyźni z rakiem prostaty powinni jeść zdrowe tłuszcze roślinne

  • Iwona Kazimierska
12-06-2013, 21:13

Prosta zmiana w diecie zwiększa szanse przeżycia mężczyzn z rakiem prostaty – pokazuje badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco, którego wyniki zostały opublikowane 10 czerwca w JAMA Internal Medicine.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Na raka gruczołu krokowego chorują miliony mężczyzn na świecie, niewiele jednak wiadomo na temat relacji między dietą pacjenta po diagnozie a progresją choroby. Badania z udziałem prawie 4600 mężczyzn z nieprzerzutowym rakiem prostaty może pomóc w rozwoju zaleceń żywieniowych dla mężczyzn z chorobą.

„Korzystne działanie nienasyconych tłuszczów i szkodliwość tłuszczów nasyconych oraz trans na układ sercowo-naczyniowy są dobrze znane. Teraz nasze badania wykazały dodatkowe potencjalne korzyści spożywania tłuszczów nienasyconych w przypadku mężczyzn z rakiem prostaty” – powiedział główny badacz dr Erin L. Richman.

Dane pochodzą z badania obserwacyjnego od pracowników służby zdrowia, które rozpoczęło się w 1986 r. Informacje zebrano od 4577 mężczyzn, u których zdiagnozowano nieprzerzutowy rak prostaty między 1986 i 2010 r. W tym czasie 1064 z nich zmarło, głównie z powodu chorób układu krążenia (31 proc.), raka prostaty (21 proc.) i innych nowotworów (prawie 21 proc.).

Autorzy badania odkryli uderzające korzyści: mężczyźni, którzy dostarczali 10 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie ze zdrowych tłuszczów roślinnych mieli o 29 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu raka prostaty i o 26 procent z pozostałych przyczyn. Dodanie dziennie jednej porcji (jedna łyżeczka) sosu na bazie oleju wiązało się z  29-proc. spadkiem ryzyka śmiertelnego raka gruczołu krokowego i o 13 proc. mniejszym ryzykiem śmierci w ogóle. Dodając jedną porcję orzechów dziennie chorzy zmniejszali o 18 proc. ryzyko zgonu z powodu raka prostaty i o 11 proc. z innych przyczyn.

Spożycie zdrowych tłuszczów i orzechów zwiększa stężenie przeciwutleniaczy w osoczu, zmniejsza poziom insuliny oraz stan zapalny. Procesy te mogą zahamować rozwój raka prostaty.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Iwona Kazimierska

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Choroby wewnętrzne / Mężczyźni z rakiem prostaty powinni jeść zdrowe tłuszcze roślinne
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.