Metformina na chorobę Alzheimera?

Marta Koton-Czarnecka
opublikowano: 15-12-2010, 00:00

Rutynowo stosowana w leczeniu cukrzycy typu 2 metformina może powstrzymać postęp choroby Alzheimera – uważają badacze z Uniwersytetu Dundee w Szkocji oraz Niemieckiego Centrum Chorób Neurodegeneracyjnych w Bonn.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Niektórzy z naukowców uważają, że choroba Alzheimera jest „cukrzycą mózgu” i wynika ze zbyt wysokiego stężenia cukru w mózgowych naczyniach krwionośnych. Stąd pomysł na wykorzystanie leku przeciwcukrzycowego w leczeniu choroby Alzheimera.

Badania niemiecko-szkodzkiego zespołu naukowców przeprowadzone na myszach potwierdziły duży potencjał metforminy w utrzymywaniu prawidłowych funkcji mózgu. Okazało się, że lek ten może przeciwdziałać agregacji białka tau w neuronach mózgowych.

W zdrowych komórkach białko tau związane jest z cytoszkietelem i pełni ważną funkcję w transporcie substancji przez komórkę. U chorych na alzheimera białko tau zbyt mocno wiąże się z grupami fosforowymi w cytoszkielecie, co powoduje jego akumulację w komórkach. Za powstrzymywanie wiązania białka tau z grupami fosforowymi odpowiada enzym PP2A, który u osób z chorobą Alzheimera działa zbyt słabo. Okazało się, że metformina stymuluje aktywność enzymu PP2A, a tym samym zapobiega agregacji białka tau w komórkach mózgowych.
Naukowcy planują już rozpoczęcie badań klinicznych dotyczących skuteczności metforminy u osób cierpiących na chorobę Alzheimera.

Ogromnym ułatwieniem jest to, że metformina jest od dawna znanym lekiem o sprawdzonym, korzystnym profilu bezpieczeństwa. Raport z badania przeprowadzonego na modelu zwierzęcym opublikowano 14 grudnia br. w prestiżowym czasopismie Proccedings of the National Academy of Science.

Źródło: PNAS 2010, 107: 21830-21835.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Marta Koton-Czarnecka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.