Mamy mają tolerancję dla konserwantów

IKA
opublikowano: 24-04-2014, 14:17

91 proc. mam deklaruje, że podczas zakupów stara się unikać produktów zawierających substancje konserwujące. Mimo tej deklaracji, niepokojący jest fakt, że aż 53 proc. z nich przyznaje, że podałoby swojemu dziecku produkt z konserwantami, a blisko połowa nie pamięta o sprawdzeniu składu produktu, gdy ostatnio kupowała wodę smakową.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Millward Brown dla marki Kubuś Waterrr, istnieje duża różnica pomiędzy deklaracjami, a decyzją zakupową matek w kwestii wyboru produktów zawierających konserwanty. Czy to oznacza, że mamy tolerują konserwanty?

Badanie przeprowadzone w kwietniu 2014 r. wykazało, że aż 98 proc. matek uważa produkty spożywcze zawierające konserwanty za niezdrowe, a 91 proc. deklaruje, że stara się ich unikać w trakcie codziennych zakupów. Kobiety w większym stopniu zwracają uwagę na dodatek konserwantów, gdy wybierają produkt dla dzieci, niż robiąc zakupy dla siebie lub dorosłych domowników.

Barwniki i substancje słodzące lepiej tolerowane

Co zaskakujące, konserwanty, które zostały wcześniej uznane przez badane mamy za niezdrowe, niestety są jednocześnie przez nie w dużym stopniu akceptowane. Aż 53 proc. respondentek zadeklarowało, że kupiłoby dziecku zawierające je produkty. Z kolei dodatki, takie jak sztuczne substancje słodzące i sztuczne barwniki w produktach spożywczych, akceptuje odpowiednio tylko 30 i 36 proc. badanych. Z czego więc wynika różnica w podejściu do tej kwestii? „Mamy wiedzą, w jaki sposób działają na organizm sztuczne substancje słodzące lub barwniki, ponieważ ten temat wydaje się być dość często poruszany w mediach. Nie mają jednak świadomości, w jaki sposób działają konserwanty, ponieważ o nich mówi się znacznie rzadziej. Na ten niepokojący wynik wpływa także fakt, że pytania zadaliśmy kobietom posiadającym dzieci w wieku 3-12 lat. Jest to okres, kiedy rodzice zmniejszają kontrolę nad tym, co jedzą i piją ich pociechy, w porównaniu do czasu, gdy dzieci były bardzo małe” – komentuje Łukasz Bielewicz z Instytutu Badawczego Millward Brown.

Rzeczywistość różna od deklaracji

Badanie pokazało również, że aż 88 proc. badanych matek sprawdza skład produktów. Zdecydowana większość deklaruje, że unika tych z konserwantami i wie, że mogą one negatywnie wpływać na zdrowie ich bliskich. Jednak deklaracje nie znajdują odzwierciedlenia podczas wizyty w sklepie. Tylko 44 proc. respondentek potwierdziło, iż faktycznie zapoznało się ze składnikami ostatnio kupionej wody smakowej. „Z dużą różnicą pomiędzy deklaracjami a rzeczywistością spotykamy się w wielu badaniach, szczególnie tych dotyczących żywności, czy zdrowego trybu życia. W kwestiach odżywiania większość badanych zawsze wyraża chęć zadbania o zdrowie, pilnowania właściwej diety. Niestety, są to tylko deklaracje. W życiu codziennym robimy zakupy w pośpiechu i – niestety – bez zastanowienie się nad ich składem.” – komentuje dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.