Ludzie po terapii raka źle się odżywiają

MAT
opublikowano: 14-10-2015, 12:06

Amerykańskie badania pokazują, że osoby po chorobie nowotworowej jedzą gorzej niż te, które nie musiały się z nią zmagać. Niewłaściwy sposób odżywiania wiąże się też m.in. z wiekiem i poziomem wykształcenia.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Naukowcy z Tufts University, na łamach pisma "Cancer" przypominają, że osoby po chorobie nowotworowej są szczególnie narażone na różnego rodzaju problemy zdrowotne, tymczasem pożywienie to jeden z modyfikowalnych czynników, które pomagają im zapobiegać.

Autorzy publikacji sprawdzili, w jakim stopniu ponad 1500 dorosłych osób po chorobie nowotworowej stosuje się do opracowanych przez Department of Agriculture i Department of Health and Human Services zaleceń 2010 Dietary Guidelines for Americans.

Wyniki pokazały spore problemy. Do wskazówek stosowało się tylko 47,2 proc. osób po chorobie, podczas gdy w pozostałej części populacji odsetek ten wynosi 48,3. Badani jedli też mniej błonnika, a spożywali więcej tzw. pustych kalorii, przyjmowali przy tym zbyt mało witaminy D (31 proc. zalecanego spożycia), witaminy E (47 proc.), potasu (55 proc.), wapnia (73 proc.), spożywali za to zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (112 proc.) i sodu (133 proc.).

Badanie wykazało dodatkowe zależności. Okazało się, że im starsza osoba, tym bardziej dba o dobrą jakość jedzenia. Znacznie gorzej odżywiały się natomiast osoby z niskim wykształceniem oraz aktualni palacze. Spośród czterech najczęstszych typów nowotworów (rak piersi, prostaty, płuc oraz okrężnicy i odbytu) najlepsze odżywianie towarzyszyło przejściu przez leczenie raka piersi, a najgorsze - raka płuc.

"Zmiany w diecie, które obejmują zwiększenie ilości błonnika, owoców i warzyw, a zmniejszenie ilości tłuszczu, sodu i cukrów dodanych powinny być ważne dla osób po chorobie nowotworowej" - mówi autor badania dr Fang Fang Zhang. "Personel związany z leczeniem onkologicznym może odegrać ważną rolę w podkreślaniu roli zdrowej diety i kierować pacjentów do wykwalifikowanych dietetyków." - wyjaśnia badacz.

 

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.