Listopad miesiącem „Menu dla diabetyka”

  • Iwona Kazimierska
opublikowano: 05-11-2015, 10:15

Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą ogłasza w tym roku listopad „Miesiącem menu dla diabetyka”. W ramach tej akcji startują projekty mające na celu promocję diety cukrzycowej wśród diabetyków i osób, które chcą zapobiec cukrzycy. Powstała też specjalna książka kulinarna i aplikacja mobilna ułatwiająca komponowanie posiłków, a w niektórych restauracjach będzie można znaleźć dania dla diabetyków.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Akcja społeczna „Menu dla diabetyka” została zainicjowana w listopadzie 2014 r., by pomóc osobom z cukrzycą przygotowywać smaczne i proste dania zgodne z wytycznymi diety cukrzycowej. W ramach akcji od listopada tego roku wybrane restauracje i kawiarnie wprowadzą do swoich kart dania dedykowane diabetykom. Przepisy na te potrawy zostały zebrane i przeliczone przez dietetyków oraz ocenione przez edukatorów diabetologicznych. Ponadto w pięciu miastach odbyły się specjalne szkolenia dla personelu lokali gastronomicznych, podczas których dowiedzieli się oni, jak komponować zdrowe posiłki dla diabetyków, jakich zasad należy przestrzegać i jak przeliczać wymienniki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe dań.

Do akcji włączyły się restauracje z Warszawy (Słony, Cafe Kulturalna, Kawiarnia Odolany i Mili Moi), Łodzi (Lokal), Poznania (Madagaskar), Krakowa (Studio Qulinarne) i Krapkowic (Pizzeria Maraton).

Z okazji obchodów Światowego Dnia Walki z Cukrzycą została wydana książka kulinarna dla diabetyków, do której przepisy przekazali partnerzy akcji: szefowie kuchni i blogerzy kulinarni. Zawiera ona przepisy na dania zgodne z dietą cukrzycową, które zostały wybrane i przeliczone przez dietetyków.
Książka w wersji elektronicznej będzie dostępna na blogu kulinarnym www.menudiabetyka.pl, zostanie także przekazana edukatorom, organizacjom diabetologicznym i wybranym poradniom dietetycznym w całej Polsce.

Powstała także bezpłatna aplikacja mobilna „Menu dla diabetyka”. Głównym jej elementem jest kalkulator wymienników węglowodanowych i węglowodanowo-białkowych. Dzięki niemu diabetycy mający telefon z systemem Android mogą szybko i sprawnie przeliczyć wartości produktów lub całych potraw w dowolnym miejscu i o dowolnej porze. Aplikacja zawiera również wiele porad diabetologicznych i dietetycznych, a także bazę przepisów zgodnych z zasadami diety cukrzycowej.

Uruchomiono także poradnię „Menu dla diabetyka”. Pod nr. tel. 793 212 530 i 537 143 146 oraz adresem mailowym poradnia@menudladiabetyka.pl można pytać m.in. o to, jak przygotować posiłek zgodny z zasadami diety cukrzycowej, jak prawidłowo wyliczyć wymienniki WW i WBT, skonsultować się z edukatorem diabetologicznym lub dowiedzieć się więcej o diecie cukrzycowej. Na infolinię mogą zadzwonić także restauratorzy i kucharze, którzy chcieliby wprowadzić do swojego menu dania dla diabetyków.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.