Lepiej zapomnieć o trans-tłuszczach

MAT
opublikowano: 18-06-2015, 16:25

Wysokie spożycie trans-tłuszczów może powodować gorszą pamięć - pokazuje nowe badanie. Szczególnie cierpią ludzie młodzi.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badacze z University of California w San Diego odkryli, że spożycie tłuszczów typu trans może się wiązać z gorszą pamięcią u mężczyzn w wieku 45 lat i młodszych.

Takie wnioski wyciągnęli po przebadaniu ponad tysiąca mężczyzn i kobiet, których poprosili o wypełnienie ankiet na temat żywienia oraz poddali testom sprawdzającym pamięć. Zadania polegały na zapamiętywaniu jak największej liczby słów.

Jeśli ktoś chce mieć sprawną pamięć, warto, aby zadbał o to, co je. Mężczyźni w wieku 45 lat lub mniej zapamiętywali średnio 86 słów, jednak każdy dodatkowy gram tłuszczów typu trans dziennie oznaczał spadek tej liczby przeciętnie o 0,76 słowa. Mężczyźni zjadający najwięcej tego rodzaju kwasów tłuszczowych zapamiętywali średnio o 12 słów mniej niż ich koledzy, którzy zjadali najmniejsze ilości tych substancji.

Zaobserwowany efekt utrzymał się po uwzględnieniu wieku, aktywności fizycznej, wykształcenia, rasy oraz nastroju.

Nie tylko mężczyźni powinni uważać. Uczeni tłumaczą, że akurat w tym badaniu męska płeć dominowała w testowanej grupie, ale kiedy włączyli do analizy przebadane kobiety, wynik się nie zmienił.

Co ze starszymi osobami? "Tłuszcze typu trans najsilniej wiązały się z pogorszeniem pamięci u mężczyzn w latach wysokiej produktywności." - mówi główna autorka badania dr Beatrice A. Golomb. Uczeni tłumaczą to tak, że u ludzi starszych, różnorodne czynniki często wpływają negatywnie na pamięć i efekt trans-tłuszczów może na tym tle być już niezauważalny.


Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.