Kwasy omega-3 i antyoksydanty pomagają w przedklinicznej fazie choroby Alzheimera

MAT
opublikowano: 01-07-2015, 16:32

W próbie z udziałem niewielkiej liczby pacjentów, podanie oleju z ryb i przeciwutleniaczy prowadziło do usuwania beta-amyloidu.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

W eksperymencie opublikowanym w  The FASEB (Federation of the American Societies for Experimental Biology) Journal wzięło udział 7 pacjentów z chorobą Alzheimera, 12 osób z łagodnym ubytkiem zdolności poznawczych i 2 osoby z jeszcze wcześniejszym stadium problemów.

Przez okres 4 do 7 miesięcy uczestnikom podawano suplementy z kwasami omega-3 i przeciwutleniaczami. W tym czasie mierzono poziom fagocytozy amyloidu, ekspresję genów związanych z zapaleniem, produkcję rezolwiny D1, która w badaniach in vitro stymuluje fagocytozę beta-amyloidu oraz sprawdzano zdolności intelektualne wśród badanych.

U części pacjentów pojawiły się pozytywne zmiany. Osoby z kliniczną chorobą Alzheimera nie zareagowały, natomiast u pozostałych nasiliła się fagocytoza beta-amyloidu a u większości z nich wzrosło stężenie rezolwiny D1. U uczestników z niską ekspresją genów związanych ze stanem zapalnym, wzrosła aktywność tych genów. U pozostałych natomiast nie zanotowano różnicy.

"Wiedzieliśmy od dłuższego czasu, że kwasy omega-3 i niektóre przeciwutleniacze mogą przynosić korzyści ludziom z różnymi problemami zdrowotnymi oraz chronić osoby zdrowe." - tłumaczy Gerald Weissmann, redaktor naczelny The FASEB Journal. "Teraz wiemy, że działanie tych suplementów może dotyczyć także choroby Alzheimera." - mówi uczony, który zaleca przeprowadzenie szerszych badań klinicznych.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.