Kwasy omega-3 a reumatoidalne zapalenie stawów

MAT
opublikowano: 28-12-2015, 15:54

Wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 wydaje się obniżać zagrożenie reumatoidalnym zapaleniem stawów u osób z podwyższonym ryzykiem choroby. Naukowcy podejrzewają, że dzieje się tak dzięki regulacji stanów zapalnych.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Piszą o tym badacze z University of Florida, którzy porównali informacje o spożyciu kwasów omega-3 i ich stężenie we krwi u osób z rodzinną historią rzs z obecnością poprzedzających jej rozwój autoprzeciwciał.

Zobacz więcej

Flickr.com/Health Gauge

Różnice okazały się znaczne. Spośród 30 osób z wykrywalnymi autoprzeciwciałami tylko 6,7 proc. przyjmowało suplementy z kwasami omega-3 i aż 34,4 proc. spośród osób bez tych przeciwciał. Badanie krwi pokazało natomiast, że obecności przeciwciał dużo częściej towarzyszył niski poziom kwasów. Uczeni spekulują, że substancje te regulują procesy zapalne, chroniąc tym samym przed reumatoidalnym zapaleniem stawów.

"Spożycie większej ilości kwasów omega-3 we wczesnej fazie choroby może zablokować jej przejście w następną fazę, w której objawia się aktywne zapalenie" - mówi prof. Michael J. Clare-Salzler, autor badania.

Uczony zwraca jednak uwagę, że dzisiejsza dieta często nie zapewnia dostatecznej ilości tych związków, co okazało się widoczne w jego eksperymencie. "Była widoczna wyraźna różnica między stężeniem kwasów omega-3 we krwi pomiędzy osobami, które przyjmowały zawierające je suplementy i tymi, które ich nie używały" - tłumaczy badacz.

Autorzy pracy zalecają więc zbilansowaną dietę wspomaganą 1 do 3 gr rybich tłuszczów dziennie.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.