Kwasy omega-3 a rak piersi

MAT
25-02-2016, 15:34

Kwasy omega-3 mogą obniżać ryzyko choroby u kobiet po menopauzie i z otyłością. Prawdopodobnie to skutek ochrony przed stanami zapalnymi.

Autorami tego odkrycia są naukowcy z Penn State College of Medicine. Wyjaśniają oni, że otyłość to ważny czynnik ryzyka raka piersi u kobiet, które przeszły menopauzę. Według nich przyczyna może leżeć w stanach zapalnych, które u pań z wysokim BMI są częstsze, a przed którymi chronią kwasy omega-3.

Aby przyjrzeć się temu problemowi, uczeni zbadali wpływ redukujących stany zapalne kwasów na gęstość tkanki gruczołów piersiowych. Jest ona blisko związana z ryzykiem zachorowania - im większa gęstość, tym zagrożenie jest wyższe.

Dwuletnie badanie z udziałem ponad 260 kobiet po menopauzie i z wysoką gęstością tkanki piersi pokazało, że kwasy omega-3 oddziałują na ryzyko zachorowania, ale tylko u kobiet z BMI powyżej 29, czyli od granicy otyłości. Co równie ważne, o ile podawany uczestniczkom suplement zawierał kwasy DHA i EPA, to dla ryzyka nowotworu znaczenie miała obecność tylko kwasu DHA.

"Rezultaty te wspierają założenie, że kwasy omega-3, a w szczególności DHA chronią otyłe kobiety po menopauzie. "To przykład spersonalizowanego podejścia do zapobiegania rakowi piersi".

Uczeni podejrzewają, że kwasy omega-3 mogą mieść znaczenie także dla ochrony przed innymi nowotworami.

Zobacz więcej

Flickr.com/Khaldaa Photographer

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj

Tematy

Puls Medycyny

Nauka i badania / Kwasy omega-3 a rak piersi
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.