Kwas foliowy w alergii i astmie

dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka
opublikowano: 06-05-2009, 00:00

Kwas foliowy może łagodzić przebieg astmy oskrzelowej i zapobiegać reakcjom alergicznym – twierdzą amerykańscy naukowcy z Johns Hopkins School of Medicine w Baltimore, którzy przeanalizowali stosowne dane medyczne zebrane podczas badania 2005-2006 National Health and Nutrition Examination Survey od ponad 8 tysięcy osób w wieku od 2 do 85 lat.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Badacze skoncentrowali się na stężeniach w próbkach krwi kwasu foliowego oraz przeciwciał IgE odgrywających kluczową rolę w patogenezie astmy i alergii.

Po skorelowaniu ze sobą tych dwóch parametrów okazało się, że u osób o wyższym stężeniu kwasu foliowego we krwi poziom immunoglobulin E był niższy. Osoby te były więc mniej zagrożone reakcjami alergicznymi i zaostrzeniami astmy.

Autorzy publikacji w Journal of Allergy and Clinical Immunology (od 1 maja br. dostępnej w wersji online) uważają, że otrzymane przez nich wyniki mogą stać się podstawą do rekomendowania suplementacji diety kwasem foliowym u osób cierpiących na choroby alergiczne lub nimi zagrożonych. Zastrzegają jednak, że potrzebne są dalsze, bardziej szczegółowe badania w celu określenia bezpiecznych dawek kwasu foliowego.

Bogatym naturalnym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste, pomidory, warzywa strączkowe, żółtka jaj i orzechy.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.