Kwas askorbinowy w cukrzycy
Kwas askorbinowy zabezpiecza przed dysfunkcją naczyniową spowodowaną doustnym obciążeniem glukozą u zdrowych osób – świadczą wyniki badania przedstawionego na łamach periodyku European Journal of Internal Medicine.
Do badania zostały włączone 34 zdrowe osoby, które losowo przydzielono do grup otrzymujących witaminę C (1g) lub placebo przez 10 dni. Po tym okresie przeprowadzono odpowiednie testy. Obciążenie glukozą spowodowało redukcję przekrwienia po niedokrwieniu, acetylocholina wywołała niewielki wzrost przepływu. Reakcja na nitroprusydek była podobna po administracji glukozy i w warunkach podstawowych. Terapia kwasem askorbinowym zabezpieczała przed spadkiem przepływu w naczyniach przedramienia zarejestrowanych w obydwu przeprowadzonych badaniach. W badaniu laserowej przepływometrii po obciążeniu glukozą w warunkach po niedokrwieniu wzrosty przepływu wyniosły średnio 33,8 proc. w grupie placebo i 65,5 proc. w grupie z kwasem askorbinowym. Witamina C zabezpieczała również przed spadkiem przepływu w odpowiedzi na acetylocholinę po obciążeniu glukozą. Wyniki przedstawione przed włoskich autorów świadczą, że glukoza upośledza zależną od śródbłonka dylatację naczyń, natomiast kwas askorbinowy może przed tym zabezpieczyć. Jest to szczególnie istotne u pacjentów z cukrzycą i zmianami miażdżycowymi.
Źródło: Eur. J. Inter. Med. 2012, 23: 54-57.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Dariusz Łańcucki