Kwas alfa-linolenowy wskazany w diecie osób z niewydolnością serca [BADANIE]
Pacjenci z niewydolnością serca, którzy mają niskie stężenie kwasu alfa-linolenowego, należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-3, mogą być w większym stopniu narażeni na hospitalizację i zgon – informuje „Journal of the American College of Cardiology”.

- Badacze pozyskiwali dane dotyczące poziomu kwasu alfa-linolenowego z próbek krwi pobranych od 905 pacjentów z niewydolnością serca w latach 2006-2020.
- Analiza wykazała, że ryzyko hospitalizacji oraz zgonów zarówno z różnych przyczyn, jak i z przyczyn s-n było wyraźnie mniejsze u osób z wysokim poziomem kwasu alfa-linolenowego we krwi.
- Dalsze badania pomogą ustalić, czy u osób z niskim poziomem kwasu alfa-linolenowego zmiana w sposobie odżywiania może polepszyć rokowania.
Korzyści płynące ze spożywania kwasów omega-3 są dobrze znane, jednak zależność pomiędzy poziomem kwasu alfa-linolenowego a ryzykiem niewydolności serca była dotychczas badana w znacznie mniejszym stopniu – zauważają naukowcy z Instytutu Badań Medycznych przy Szpitalu del Mar w Barcelonie.
Kwas alfa-linolenowy a niewydolność serca - przebieg badania
Badacze pozyskiwali dane dotyczące poziomu kwasu alfa-linolenowego z próbek krwi pobranych od 905 pacjentów z niewydolnością serca w latach 2006-2020. Dane na temat zdrowia badanych gromadzono przez ponad dwa lata. W tym czasie odnotowano 140 zgonów z różnych przyczyn, 85 zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych i 141 pierwszych hospitalizacji z powodu niewydolności serca.
Dane wskazywały, że ryzyko hospitalizacji oraz zgonów zarówno z różnych przyczyn, jak i z przyczyn sercowo-naczyniowych było wyraźnie mniejsze u osób z wysokim poziomem kwasu alfa-linolenowego we krwi.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Wytyczne ESC dotyczące diety w prewencji schorzeń układu sercowo-naczyniowego
W jakich produktach jest dużo kwasu alfa-linolenowego
– Te wyniki wskazują, że wyższy poziom kwasu alfa-linolenowego może być związany z lepszymi prognozami u pacjentów z niewydolnością serca. Osoby te powinny zatem sięgać po takie produkty jak olej lniany i rzepakowy, orzechy włoskie czy nasiona chia. Pozytywnie może wpływać także dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego. Dalsze badania pomogą ustalić, czy u osób z niskim poziomem kwasu alfa-linolenowego zmiana w sposobie odżywiania może polepszyć rokowania – podsumowują autorzy publikacji
Źródło: DOI: 10.1016/j.jacc.2022.08.771
PRZECZYTAJ TAKŻE: Witamina D, kwasy omega-3 i ćwiczenia zmniejszają ryzyko nowotworu u seniorów aż o 61 proc. [BADANIA]
Źródło: Puls Medycyny