Kwas alfa-linolenowy wskazany w diecie osób z niewydolnością serca [BADANIE]

opublikowano: 31-10-2022, 14:29

Pacjenci z niewydolnością serca, którzy mają niskie stężenie kwasu alfa-linolenowego, należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-3, mogą być w większym stopniu narażeni na hospitalizację i zgon – informuje „Journal of the American College of Cardiology”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Naukowcy wskazują, że osoby z NS powinny sięgać po produkty bogate w kwas alfa-linolenowy, takie jak nasiona chia.
Naukowcy wskazują, że osoby z NS powinny sięgać po produkty bogate w kwas alfa-linolenowy, takie jak nasiona chia.
Fot. Pixabay
  • Badacze pozyskiwali dane dotyczące poziomu kwasu alfa-linolenowego z próbek krwi pobranych od 905 pacjentów z niewydolnością serca w latach 2006-2020.
  • Analiza wykazała, że ryzyko hospitalizacji oraz zgonów zarówno z różnych przyczyn, jak i z przyczyn s-n było wyraźnie mniejsze u osób z wysokim poziomem kwasu alfa-linolenowego we krwi.
  • Dalsze badania pomogą ustalić, czy u osób z niskim poziomem kwasu alfa-linolenowego zmiana w sposobie odżywiania może polepszyć rokowania.

Korzyści płynące ze spożywania kwasów omega-3 są dobrze znane, jednak zależność pomiędzy poziomem kwasu alfa-linolenowego a ryzykiem niewydolności serca była dotychczas badana w znacznie mniejszym stopniu – zauważają naukowcy z Instytutu Badań Medycznych przy Szpitalu del Mar w Barcelonie.

Kwas alfa-linolenowy a niewydolność serca - przebieg badania

Badacze pozyskiwali dane dotyczące poziomu kwasu alfa-linolenowego z próbek krwi pobranych od 905 pacjentów z niewydolnością serca w latach 2006-2020. Dane na temat zdrowia badanych gromadzono przez ponad dwa lata. W tym czasie odnotowano 140 zgonów z różnych przyczyn, 85 zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych i 141 pierwszych hospitalizacji z powodu niewydolności serca.

Dane wskazywały, że ryzyko hospitalizacji oraz zgonów zarówno z różnych przyczyn, jak i z przyczyn sercowo-naczyniowych było wyraźnie mniejsze u osób z wysokim poziomem kwasu alfa-linolenowego we krwi.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Wytyczne ESC dotyczące diety w prewencji schorzeń układu sercowo-naczyniowego

W jakich produktach jest dużo kwasu alfa-linolenowego

– Te wyniki wskazują, że wyższy poziom kwasu alfa-linolenowego może być związany z lepszymi prognozami u pacjentów z niewydolnością serca. Osoby te powinny zatem sięgać po takie produkty jak olej lniany i rzepakowy, orzechy włoskie czy nasiona chia. Pozytywnie może wpływać także dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego. Dalsze badania pomogą ustalić, czy u osób z niskim poziomem kwasu alfa-linolenowego zmiana w sposobie odżywiania może polepszyć rokowania – podsumowują autorzy publikacji

Źródło: DOI: 10.1016/j.jacc.2022.08.771

PRZECZYTAJ TAKŻE: Witamina D, kwasy omega-3 i ćwiczenia zmniejszają ryzyko nowotworu u seniorów aż o 61 proc. [BADANIA]

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.