Kucharz z resortu zdrowia

Anna Gwozdowska
opublikowano: 01-03-2006, 00:00

Jarosław Pinkas, podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia, narzeka, iż nowe obowiązki radykalnie ograniczyły jego czas wolny. W swoim gabinecie przy ulicy Miodowej w Warszawie spędza dużo, jak mówi, za dużo czasu. Nadzoruje wszystkie jednostki badawczo-rozwojowe podległe resortowi zdrowia, jest odpowiedzialny m.in. za ustawy o ratownictwie medycznym, ZOZ-ach oraz za prace nad koszykiem świadczeń gwarantowanych. W domu odpoczywa w... kuchni. Do gotowania przeważnie udaje mu się wciągnąć całą rodzinę.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Swoją ulubioną potrawę, peruwiańskie ceviche, poleca dr Jarosław Pinkas.

Potrzebne produkty:
- kilka rodzajów ryb, najlepiej płaty z: łososia, tuńczyka, dorsza, pstrąga (ryby nie mogą już mieć ości),
- awokado (2 sztuki),
- 1 kg limonek bądź cytryn (dopuszczalne są inne cytrusy),
- 2 garście kopru,
- 1 1/2 ząbka czosnku.

Sposób przygotowania:
Płaty rybne pokroić w kostkę o wymiarach około 1x1 cm. W podobny sposób pokroić awokado i dodać do ryb. Można również dodać, jeśli są pod ręką, owoce morza. Wszystko zalać sokiem z limonek/cytryn. Dodać koper i wyciśnięty czosnek. Pozostawić w lodówce na co najmniej 24 h. Podawać ze schłodzonym białym winem. Smacznego!

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Anna Gwozdowska

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.