Koronawirus: dyżur eksperta z dziedziny gastroenterologii

Redakcja
opublikowano: 12-05-2020, 08:43

W kolejnym odcinku cyklu "Dyżur eksperta" specjalista z dziedziny gastroenterologii odpowie na pytania dotyczące epidemii koronawirusa SARS-CoV-2 w Polsce oraz wpływu COVID-19 na przebieg chorób układu pokarmowego.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Od 20 marca do odwołania w Polsce obowiązuje stan epidemii w związku z rosnącą liczbą zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2, powodującym niewydolność oddechową COVID-19. Placówki POZ oraz NŚOZ otrzymały od Głównego Inspektoratu Sanitarnego schemat postępowania z pacjentami z objawami i bez objawów infekcji koronawirusem. Wytyczne dla lekarzy specjalistów i pacjentów przygotowały też poszczególne towarzystwa naukowe. Niemniej ogłoszona przez WHO 11 marca pandemia COVID-19, której epicentrum znajduje się teraz w Europie, wciąż rodzi wiele pytań, również wśród lekarzy i innych zawodów medycznych.

dr. hab. n. med. Piotr Eder
Zobacz więcej

dr. hab. n. med. Piotr Eder

Do kolejnego odcinka zaprosiliśmy specjalistę z dziedziny gastroenterologii - dr. hab. n. med. Piotra Edera z Katedry i Kliniki Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Redakcja

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.