Jedzenie jajek nie zwiększa ryzyka choroby wieńcowej i udaru

  • Dariusz Łańcucki
05-03-2013, 14:25

Duża konsumpcja jajek (ponad 1 jajko dziennie) nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej lub udaru – dowiodła metaanaliza, której wyniki przedstawiono na łamach czasopisma British Medical Journal.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Chińscy naukowcy przeprowadzili  metaanalizę badań, które do tej pory ukazały się w bazach PubMed i Embase. Uwzględnili wszystkie prospektywne badania, z ryzykiem względnym i 95% przedziałem ufności choroby wieńcowej lub udaru oraz z kilkoma kategoriami konsumpcji jajek. Do metaanalizy włączono 8 badań (w przypadku choroby wieńcowej n=3 081 269 osób/rok, w przypadku udaru n= 4 148 095 osób/rok).

Konsumpcja ponad 1 jajka dziennie wiąże się z całkowitym współczynnikiem ryzyka choroby wieńcowej na poziomie 0.99, a w przypadku udaru 0.91. W grupie pacjentów z cukrzycą, współczynnik ryzyka choroby wieńcowej dla osób spożywających najwięcej jajek wyniósł 1.54.

Ponadto osoby te mają o 25% mniejsze ryzyko rozwoju udaru krwotocznego. Wyniki przedstawionej metaanalizy świadczą, że duża konsumpcja jajek nie koreluje ze zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej lub udaru.

Źródło: BMJ 2013;346:e8539 doi: 10.1136/bmj.e8539

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Dariusz Łańcucki

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Inne / Jedzenie jajek nie zwiększa ryzyka choroby wieńcowej i udaru
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.