Kolagenowa podpora organizmu człowieka
Kolagenowa podpora organizmu człowieka
Kolagen jest ważnym składnikiem kości, chrząstek, ścięgien, więzadeł i innych tkanek łącznych (skóra, paznokcie, włosy). Organizm potrzebuje go do celów ochronnych i wzmacniających.
Jako białko strukturalne, kolagen wchodzi w skład tkanki łącznej, która stanowi od 60 do 90 proc. ogólnej masy dowolnego narządu. Znajduje się również poza tą tkanką, budując np. kości, skórę, paznokcie i włosy. Na przykład kolagen typu II stanowi około 70 proc. masy chrząstki stawowej. Z tego też powodu kolagen jest cennym komponentem suplementów diety.
Regularne „trójki”
U kręgowców zidentyfikowano 28 różnych typów kolagenu, składających się z co najmniej 46 różnych łańcuchów polipeptydowych, a także wielu innych białek zawierających domeny kolagenowe.
Charakterystyczną cechą w budowie kolagenu jest niezwykle rzadko spotykana w przyrodzie regularność ułożenia aminokwasów w łańcuchach polipeptydowych. Za każdym razem tworzą one tzw. trójki, składające się najczęściej z następującego zestawu: glicyna + prolina + hydroksyprolina.
Niedobór kolagenu może zmniejszać elastyczność kości, ścięgien i mięśni, przez co zwiększa się prawdopodobieństwo urazów. Kolagen ma także wpływ na ilość produkowanej mazi stawowej, zmniejszającej tarcie wewnątrz stawów. Jej niedostateczna ilość może powodować ból i powstawanie zwyrodnień stawów.
Cząsteczki po mikronizacji
Kolagen hydrolizowany (depolimeryzowany na poszczególne aminokwasy lub ich sekwencje) powstaje w wyniku termicznego zniszczenia wiązań sieciujących oraz wiązań peptydowych białek kolagenowych.
Cząsteczki kolagenu po mikronizacji są na tyle małe, że nie zostają strawione w przewodzie pokarmowym, tylko dostają się do krwiobiegu i docierają do kości i chrząstki stawowej. Stymulują ich komórki do zwiększonego wydzielania kolagenu typu II i proteoglikanów, kolejnego, bardzo istotnego budulca chrząstki. Skuteczność takiego kolagenu jest w związku z tym o wiele wyższa niż białek kolagenowych, które nie zostały poddane procesowi hydrolizy.
Co pokazują badania
W 1999 r. opublikowano wyniki badań przeprowadzonych na myszach z użyciem hydrolizatu kolagenu znakowanego izotopem 14C. W ciągu 12 godzin aż 95 proc. podanego zwierzętom hydrolizatu zostało wchłonięte przez przewód pokarmowy.
Bezpieczeństwo hydrolizowanego kolagenu potwierdzone zostało zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i na ludziach oraz oficjalnie zatwierdzone przez amerykański Urząd do Spraw Żywności i Leków (FDA) poprzez umieszczenie na liście GRAS (Generally Recognized as Safe).
Z kolei badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda wykazały, że podawanie niewielkich dawek kolagenu typu II powoduje, że system odpornościowy człowieka przestaje atakować stawy. Ten wpływ na układ immunologiczny i poprawę stanu stawów nazwano indukcją tolerancji drogą doustną. Powoduje ona wyłączenie reakcji immunologicznej na kolagen typu II znajdujący się w chrząstce stawowej. Korzystne efekty uzyskuje się przy wysokich dawkach kolagenu (150-250 mg/dziennie).

Białko pełne zalet
Kolagen odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym — zatrzymuje rozwój bakterii chorobotwórczych, toksyn oraz komórek nowotworowych. Ponadto białko to:
poprawia elastyczność, napięcie i nawilżenie skóry,
przyspiesza gojenie naskórka przy zranieniach i oparzeniach,
wspomaga spalanie tłuszczu,
ma właściwości antykoagulacyjne — chroni przed powstawaniem osadów krwi,
zawiera aminokwas glicyny, który jest ważny dla mięśni.
Kolagen jest ważnym składnikiem kości, chrząstek, ścięgien, więzadeł i innych tkanek łącznych (skóra, paznokcie, włosy). Organizm potrzebuje go do celów ochronnych i wzmacniających.
Jako białko strukturalne, kolagen wchodzi w skład tkanki łącznej, która stanowi od 60 do 90 proc. ogólnej masy dowolnego narządu. Znajduje się również poza tą tkanką, budując np. kości, skórę, paznokcie i włosy. Na przykład kolagen typu II stanowi około 70 proc. masy chrząstki stawowej. Z tego też powodu kolagen jest cennym komponentem suplementów diety. Regularne „trójki”U kręgowców zidentyfikowano 28 różnych typów kolagenu, składających się z co najmniej 46 różnych łańcuchów polipeptydowych, a także wielu innych białek zawierających domeny kolagenowe. Charakterystyczną cechą w budowie kolagenu jest niezwykle rzadko spotykana w przyrodzie regularność ułożenia aminokwasów w łańcuchach polipeptydowych. Za każdym razem tworzą one tzw. trójki, składające się najczęściej z następującego zestawu: glicyna + prolina + hydroksyprolina.Niedobór kolagenu może zmniejszać elastyczność kości, ścięgien i mięśni, przez co zwiększa się prawdopodobieństwo urazów. Kolagen ma także wpływ na ilość produkowanej mazi stawowej, zmniejszającej tarcie wewnątrz stawów. Jej niedostateczna ilość może powodować ból i powstawanie zwyrodnień stawów. Cząsteczki po mikronizacjiKolagen hydrolizowany (depolimeryzowany na poszczególne aminokwasy lub ich sekwencje) powstaje w wyniku termicznego zniszczenia wiązań sieciujących oraz wiązań peptydowych białek kolagenowych. Cząsteczki kolagenu po mikronizacji są na tyle małe, że nie zostają strawione w przewodzie pokarmowym, tylko dostają się do krwiobiegu i docierają do kości i chrząstki stawowej. Stymulują ich komórki do zwiększonego wydzielania kolagenu typu II i proteoglikanów, kolejnego, bardzo istotnego budulca chrząstki. Skuteczność takiego kolagenu jest w związku z tym o wiele wyższa niż białek kolagenowych, które nie zostały poddane procesowi hydrolizy.Co pokazują badaniaW 1999 r. opublikowano wyniki badań przeprowadzonych na myszach z użyciem hydrolizatu kolagenu znakowanego izotopem 14C. W ciągu 12 godzin aż 95 proc. podanego zwierzętom hydrolizatu zostało wchłonięte przez przewód pokarmowy.Bezpieczeństwo hydrolizowanego kolagenu potwierdzone zostało zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i na ludziach oraz oficjalnie zatwierdzone przez amerykański Urząd do Spraw Żywności i Leków (FDA) poprzez umieszczenie na liście GRAS (Generally Recognized as Safe). Z kolei badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda wykazały, że podawanie niewielkich dawek kolagenu typu II powoduje, że system odpornościowy człowieka przestaje atakować stawy. Ten wpływ na układ immunologiczny i poprawę stanu stawów nazwano indukcją tolerancji drogą doustną. Powoduje ona wyłączenie reakcji immunologicznej na kolagen typu II znajdujący się w chrząstce stawowej. Korzystne efekty uzyskuje się przy wysokich dawkach kolagenu (150-250 mg/dziennie).
Dostęp do tego i wielu innych artykułów otrzymasz posiadając subskrypcję Pulsu Medycyny
- E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
- Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
- Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach
- Papierowe wydanie „Pulsu Medycyny” (co dwa tygodnie) i dodatku „Pulsu Farmacji” (raz w miesiącu)
- E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
- Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
- Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach