Kefir, jogurt i zsiadłe mleko chronią serce

Paweł Wernicki, PAP
opublikowano: 02-11-2018, 21:06

Spożywanie niskotłuszczowych fermentowanych produktów mlecznych: jogurtów, kefirów czy zsiadłego mleka zmniejsza ryzyko incydentów wieńcowych, np. zawału serca - wynika z badania fińskich naukowców, o którym informuje "British Journal of Nutrition".

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Wcześniejsze badania wykazały, że fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir, kwaśne mleko, twaróg, mają korzystniejszy wpływ na profil lipidowy krwi i na ryzyko chorób serca niż inne produkty mleczne. Nowe badanie dostarcza dowodów na korzyści zdrowotne ze spożywania niskotłuszczowych fermentowanych produktów mlecznych w profilaktyce zawału serca, aczkolwiek mechanizm tego zjawiska nie został jeszcze poznany. 

Z badań wynika, że spożywanie niskotłuszczowych fermentowanych produktów mlecznych: jogurtów, kefirów, zsiadłego mleka odgrywa rolę w profilaktyce zawału serca.
Zobacz więcej

Z badań wynika, że spożywanie niskotłuszczowych fermentowanych produktów mlecznych: jogurtów, kefirów, zsiadłego mleka odgrywa rolę w profilaktyce zawału serca. iStock

Prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii badanie The Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study badało związek pomiędzy fermentowanymi i niefermentowanymi produktami mlecznymi a ryzykiem incydentów wieńcowych (niestabilnej choroby wieńcowej lub zawału serca). W badaniu uczestniczyło niemal 2000 mężczyzn, których nawyki żywieniowe oceniano na początku badania (lata 1984-1989), a następnie prowadzono obserwację przez średnio 20 lat. W tym czasie u 472 uczestników doszło do incydentu wieńcowego (na przykład do zawału serca).

Badanych podzielono na grupy na podstawie tego, ile rozmaitych produktów mlecznych spożywali, zaś naukowcy porównali grupy z najwyższym oraz najniższym spożyciem, biorąc pod uwagę również rozmaite czynniki związane ze stylem życia i odżywianiem. Najczęściej spożywanym przez biorących udział w badaniu niskotłuszczowym (poniżej 3,5 proc. tłuszczu) fermentowanym produktem mlecznym było kwaśne mleko.

Mężczyźni z grupy najwyższego spożycia fermentowanych produktów mlecznych mieli o 26 proc. mniejsze ryzyko incydentów choroby niedokrwiennej serca niż mężczyźni, którzy jedli ich najmniej. Konsumpcja zawierających dużo tłuszczu fermentowanych produktów mlecznych, takich jak sery, nie miała związku z ryzykiem incydentów wieńcowych. Z drugiej strony bardzo wysokie spożycie niefermentowanych produktów mlecznych (powyżej 0,9 litra mleka na dobę) było związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia incydentów wieńcowych. Niższe niż 0,9 litra spożycie nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem. (PAP)

ZOBACZ TAKŻE:

Dla kobiet - jogurt na prawidłowe ciśnienie

Jaka dieta ma korzystny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Paweł Wernicki, PAP

Tematy
Puls Medycyny
Kardiologia / Kefir, jogurt i zsiadłe mleko chronią serce
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.