Kawa z mlekiem ma silne właściwości przeciwzapalne [BADANIE]
Czy coś tak prostego jak filiżanka kawy z mlekiem może wykazywać działanie przeciwzapalne? Jak wynika z nowego badania – tak. Okazuje się, że połączenie przeciwutleniaczy i białek podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych.

Ilekroć bakterie, wirusy i inne patogeny oraz obce substancje dostają się do organizmu człowieka, układ odpornościowy reaguje, wysyłając białe krwinki do ochrony przed intruzami. Ta reakcja, nazywana stanem zapalnym, pojawia się również w przypadku przeciążenia ścięgien i mięśni. Jest również charakterystyczna dla chorób autoimmunologicznych, takich jak np. reumatoidalne zapalenie stawów.
Obiecujące wyniki badania kopenhaskich naukowców
Polifenole od dekad znane są naukowcom. Wiadomo, że jako przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny, który powoduje stany zapalne. Wciąż jednak niewiele jest informacji na temat tego, jak ta grupa związków chemicznych reaguje z innymi cząsteczkami, takimi jak np. białka. W nowym badaniu naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności we współpracy ze specjalistami z Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu w Kopenhadze zaobserwowali, jak polifenole zachowują się w połączeniu z aminokwasami, czyli budulcem białek. Wyniki są obiecujące, a doświadczenie zostało opublikowane 30 stycznia 2023 r. w „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.
– W badaniu wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, to jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych jest wzmocnione. Będziemy to dalej sprawdzać, początkowo na zwierzętach. Mamy nadzieję, że następnie otrzymamy fundusze na badania, które pozwolą nam sprawdzić wpływ tego połączenia na ludzi – tłumaczy profesor Marianne Nissen Lund z Wydziału Nauk o Żywności, która kierowała projektem.
Dwa razy silniejsze działanie polifenoli w kombinacji z białkami
W celu zbadania działania przeciwzapalnego połączenia polifenoli z białkami, naukowcy wykorzystali model sztucznego stanu zapalnego w komórkach odpornościowych. Niektóre komórki otrzymywały różne dawki polifenoli, które reagowały z aminokwasem, podczas gdy inne otrzymywały polifenole w tych samych dawkach. Grupa kontrolna nie otrzymała nic.
Naukowcy zaobserwowali, że komórki odpornościowe pod wpływem kombinacji polifenoli i aminokwasów były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż komórki, do których dodano tylko polifenole.
– Ciekawe jest obserwowanie efektu przeciwzapalnego w eksperymentach na komórkach. Następnym krokiem będzie zbadanie skutków połączenia polifenoli i białek na zwierzętach – mówi profesor Andrew Williams z Wydziału Nauk Weterynaryjnych i Nauk o Zwierzętach, który również brał udział w badaniach.
Jak zamknąć polifenole w strukturach białkowych?
Wcześniejsze badania naukowców wykazały, że polifenole wiążą się z białkami w produktach mięsnych, mleku i piwie. W nowym badaniu sprawdzili, czy cząsteczki te wiążą się również ze sobą w napoju kawowym z mlekiem. Ziarna kawy są wypełnione polifenolami, podczas gdy mleko jest bogate w białka.
– Wynik naszych badań pokazuje, że reakcja między polifenolami a białkami zachodzi również w kawie z dodatkiem mleka – stwierdza Marianne Nissen Lund.
Badaczce łatwo sobie wyobrazić, że podobne procesy o działaniu przeciwzapalnym, potencjalnie korzystne dla organizmu człowieka, występują również w przypadku połączenia innych pokarmów składających się z białek z owocami lub warzywami, np. dań mięsnych z warzywami lub smoothie po dodaniu mleka lub jogurtu.
– Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie przyswajać dużych ilości polifenoli, wielu naukowców bada obecnie, jak zamknąć polifenole w strukturach białkowych, aby poprawić ich wchłanianie w organizmie. Ta strategia ma dodatkową zaletę polegającą na wzmocnieniu przeciwzapalnego działania polifenoli – wyjaśnia Marianne Nissen Lund.
Opisane badania zostały sfinansowane przez Independent Research Fund Denmark i były prowadzone we współpracy z Uniwersytetem Technicznym w Dreźnie (Niemcy).
Czym są polifenole?
Polifenole to grupa naturalnie występujących przeciwutleniaczy wykazujących korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Udowodniono, że zmniejszają one ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów. Znajdują się w wielu owocach i warzywach, orzechach, herbacie, yerba mate, kakao, kawie, czerwonym winie i piwie. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające są stosowane również w przemyśle spożywczym, głównie w celu ograniczenia utleniania tłuszczów.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Kawa chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2 [BADANIA]
Źródło: Puls Medycyny