Kawa: już nie używka, ale czy lekarstwo?

Maja Marklowska-Dzierżak
opublikowano: 03-10-2018, 12:06
aktualizacja: 03-10-2018, 12:18

Najnowsze wyniki badań naukowych wskazują, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, nowotwory złośliwe i choroby układu krążenia. Na tym nie kończy się jednak jej dobroczynny wpływ na organizm człowieka.

Instytut Żywności i Żywienia (IŻiŻ) umieścił kawę w „Piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej” dla osób dorosłych już w 2016 r., gdy publikacji naukowych na temat jej wpływu na zdrowie nie było jeszcze tak wiele, jak obecnie. Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻiŻ, przyznaje, że zrobił to z duszą na ramieniu, mając świadomość, że to być może trochę przedwczesne i zbyt wizjonerskie posunięcie. Jednak wyniki badań z ostatnich lat utwierdziły go i pracowników instytutu w przekonaniu, że...

Zobacz dalszą część…

Dostęp do tego i wielu innych artykułów otrzymasz posiadając subskrypcję Pulsu Medycyny

Prenumerata elektroniczna
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
  • Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach
1-miesięczna
19,90 16,18 zł netto
12-miesięczna
199,00 161,79 zł netto
Prenumerata papierowa i elektroniczna 12-miesięczna
  • Papierowe wydanie „Pulsu Medycyny” (co dwa tygodnie) i dodatku „Pulsu Farmacji” (raz w miesiącu)
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
  • Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach
249,00 zł 230,55 zł netto
Puls Medycyny
Gastroenterologia / Kawa: już nie używka, ale czy lekarstwo?
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.