Kawa a ciśnienie: co mówią najnowsze badania?

opublikowano: 03-08-2021, 13:13

Regularne picie umiarkowanych ilości kawy nie zwiększa ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego. Co więcej, 2-3 filiżanki „małej czarnej”, wypijane każdego dnia, mogą korzystnie wpływać na zdrowie.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Niewielkie zwyżki ciśnienia po wypiciu kawy mogą wystąpić, ale u osób, które po ten napój sięgają jedynie okazjonalnie. U kawoszy pijących 2-3 filiżanki tego napoju dziennie nie zaobserwowano negatywnego wpływu kawy na wartości ciśnienia tętniczego. Co więcej, niektóre wyniki badań sugerują wręcz, że pewne związki zawarte w „małej czarnej” naśladują działanie leków hipotensyjnych, a tym samym kawa może chronić przed rozwojem nadciśnienia.

Kawa kawie nierówna

Jak się okazuje, by kawa działała prozdrowotnie, należy ją przygotować w odpowiedni sposób. Dla przykładu: w jednym z badań wykazano, że kawa charakteryzuje się istotnymi właściwościami przeciwpróchniczymi. Ale, uwaga! Tylko kawa czarna. Gdy dodano do niej mleko, efektu chroniącego zęby już nie wykazano.

- W innym badaniu wykazano, że niefiltrowana kawa może zwiększać stężenie cholesterolu. Natomiast w grupie, która piła kawę filtrowaną, ten niekorzystny wpływ na profil lipidowy praktycznie znikał. Przypuszcza się, że w przebiegu procesu filtrowania pewnie związki, np. kafestol, są z kawy usuwane – mówi Stanisław Surma, student kierunku lekarskiego na Śląskim Uniwersytecie Medycznym, autor kilkudziesięciu prac naukowych z dziedziny hipertensjologii, w tym dotyczących wpływu kawy na ciśnienie tętnicze.

Wielokierunkowy wpływ picia kawy na zdrowie

Wpływ spożywania kawy na ryzyko wystąpienia różnych chorób oceniano w wielu badaniach. - Większość z nich to badania obserwacyjne. Wykazano w nich m.in., że kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, depresji, choroby Parkinsona, korzystnie wpływa na czynność nerek. Są wyniki wskazujące, że kawa może zmniejszać ryzyko wystąpienia stłuszczenia wątroby, marskości i w kolejnym etapie – raka wątroby. Z kolei w przypadku układu krążenie wydaje się, że kawa może zmniejszać ryzyko udaru, niewydolności serca – mówi Stanisław Surma.

Więcej w materiale wideo. Zapraszamy do oglądania.

Kardiologia
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
×
Kardiologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska). Klauzula informacyjna w pełnej wersji dostępna jest tutaj
Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.