Karotenoidy poprawiają wydajność umysłu
Jak podaje „Journal of the International Neuropsychological Society”, wyższe stężenie barwników roślinnych – luteiny i zeaksantyny – w organizmie starszych osób wiąże się z niższą aktywacją sieci neuronalnych podczas zapamiętywania.
Karotenoidy, czyli substancje nadające kolor owocom i warzywom, np. w pomidorom, marchewkom, pomarańczom i szpinakowi – nie tylko poprawiają wzrok i hamują rozwój chorób oczu, ale też pomagają osobom w podeszłym wieku dłużej zachować sprawność funkcji poznawczych.

Naukowcy z Uniwersytetu Georgii (USA) przy pomocy obrazowania mózgu metodą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) zmierzyli aktywność sieci neuronalnych u 43 osób w wieku 65-86 lat w trakcie zapamiętywania listy słów. Mierząc zagęszczenie barwników w plamce żółtej zbadali też poziom luteiny i zeaksantyny w ich organizmach.
Jak dowodzą wyniki badania, u uczestników z wyższym poziomem luteiny i zeaksantyny następowało mniejsze pobudzenie rejonów mózgu odpowiedzialnych za funkcje pamięci. Oznacza to, że wykonanie zadania wymagało od nich mniejszego wysiłku.
"Z wiekiem następuje naturalne pogorszenie funkcjonowania mózgu, choć organ ten jest świetny w kompensowaniu strat. W celu utrzymania funkcji poznawczych na tym samym poziomie zwiększa on swoją aktywność. Z zewnątrz wygląda to tak, jakby każdy badany wkładał tyle samo wysiłku w zapamiętywanie słów, ale gdy zajrzy się do środka - staje się jasne, że u uczestników występują duże różnice w zależności od stężenia karotenoidów" – wyjaśnia koordynator badania Cutter Lindbergh.
Jak tłumaczy naukowiec, w społecznym interesie leży poszukiwanie sposobów na złagodzenie spadku zdolności poznawczych u starszych osób w celu przedłużenia ich samodzielności. Zwiększenie poziomu luteiny i zeaksantyny poprzez modyfikację diety lub zażywanie suplementów może stanowić jedną z takich strategii.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: oprac. kl