Karmienie piersią korzystne dla matek z cukrzycą ciążową

MAT
opublikowano: 27-11-2015, 10:46

Kobiety z tym schorzeniem, karmiąc zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Zachorowalność spada wraz z długością i intensywnością dostarczania dziecku naturalnego pokarmu.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

To wynik badania nazwanego SWIFT (Study of Women, Infant Feeding and Type 2 Diabetes after GDM Pregnancy), przeprowadzonego przez uczonych z Kaiser Permanente.

Wzięła w nim udział zróżnicowana etnicznie grupa ponad tysiąca kobiet z cukrzycą ciążową.

W ciągu dwóch lat od urodzenia dziecka, 12 proc. z nich zachorowało na cukrzycę typu 2. Statystyczna analiza pokazała, że ryzyko zachorowania spada o ponad połowę przy karmieniu piersią przez co najmniej 2 miesiące. Im bardziej karmienie dziecka opierało się na naturalnym pokarmie i im dłużej ono trwało, tym ryzyko rozwoju choroby było mniejsze.

Dużą zaletą badania było uwzględnienie wielu czynników, które mogły wpłynąć na wynik. Uczeni wzięli pod uwagę rasę matek, ich otyłość przed ciążą, przyrost wagi, metabolizm, leczenie cukrzycy ciążowej, dietę, aktywność fizyczną, ewentualne cesarskie cięcie oraz wielkość i wagę dziecka. Znaleziona zależność utrzymała się po włączeniu do analizy tych elementów.

"Rezultaty te podkreślają wagę priorytetowego traktowania edukacji na temat karmienia i wspierania kobiet z cukrzycą ciążową, jako strategii wczesnego zapobiegania cukrzycy typu 2" - mówi autorka badania dr Erica P. Gunderson.



Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.