Kapustne w prewencji raka

Jan Jastrzębski
opublikowano: 02-01-2009, 00:00

Już od pewnego czasu wiadomo, że warzywa kapustowate, takie jak brokuły, kalafior czy kapusta pomagają zapobiegać rakowi piersi. Dopiero ostatnio opublikowano jednak w miesięczniku Carcinogenesis mechanizm komórkowy działania tych warzyw.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Brokuły, kalafior i kapusta zawierają substancje nazywane izotiocyjanami, które podejrzewane są o korzystny efekt w zapobieganiu raka piersi u kobiet. Naukowcy z University of California skupili się na badaniu jednej z tych substancji – sulforafanu (SFN).

Przeprowadzono doświadczenia z wykorzystaniem komórek zwierzęcych, które pokazały skuteczność SFN w działaniu przeciwmitotycznym. Mechanizm działania sulforafanu jest zbliżony do tego, który decyduje o skuteczności leków przeciwnowotworowych, np. winkrystyny.

SFN interferuje z mikrotubulami, które są niezbędne w trakcie mitozy, zaburzając tym samym jej przebieg. Prowadzi do zapobiegania niekontrolowanym podziałom komórkowym przy stosunkowo mniejszej toksyczności niż ma to miejsce w przypadku innych leków.

Źródło: ScienceDaily; www.sciencedaily.com

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.