Kakao lekiem na Alzheimera?

AR
opublikowano: 24-06-2014, 18:02

Amerykańscy naukowcy odkryli niewiarygodne właściwości kakaowca. Ekstrakt z nasion tej rośliny może okazać się skuteczny w walce z Alzheimerem – podaje Medical News Today.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Naukowcy z Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku odkryli, że ekstrakt z kakao, nazywany "lavado", może zapobiegać rozwojowi Alzhaimera. Na razie naukowcy udowodnili jego działanie na myszach.

Zobacz więcej

Fot. Rog01, CC BY-SA 2.0.

U genetycznie zmodyfikowanych gryzoni, które "zarażono" Alzheimerem, ekstrakt z kakao blokował działanie toksycznych związków charakterystycznych dla tej choroby, tzw. białek Aβ, odpowiedzialnych m.in. za niszczenie połączeń między nerwami w mózgu (synaps).

Jeśli efekt opisany przez naukowców okaże się prawdziwy, prosty suplement diety pomoże w walce z najbardziej dotkliwymi skutkami Alzheimera – m.in. utratą pamięci i funkcji poznawczych.

"Lavado" to nisko przetworzone nasiona kakowca, bogate w polifenole. Są to przeciwutleniacze, występujące też w owocach i warzywach. Już wcześniejsze badania wskazywały na dobroczynny wpływ tych związków na zmniejszenie ryzyka wystąpienia Alzheimera. Kolejne odkrycie może okazać się przełomowe w dalszych badaniach nad właściwościami popularnej używki, którą kochają m.in. dzieci.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AR

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.