Kadm groźny dla kobiet

  • Iwona Kazimierska
opublikowano: 20-03-2012, 00:00

Zawarty w pożywieniu kadm, ciężki toksyczny metal, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi - wynika z badań opublikowanych w najnowszym wydaniu czasopisma Cancer Research.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Kadm jest znacznie bardziej toksyczny od powszechnie znanego arsenu. Znajduje się m.in. w węglu i ropie, dymie papierosowym i wielu nawozach sztucznych. Gromadzi się w roślinach uprawnych. Głównym jego źródłem w diecie są produkty zbożowe i warzywa. Gdy trafia do organizmu, gromadzi się w wątrobie i nerkach (nawet przy ekspozycji na niskie stężenia) i bardzo wolno jest wydalany.

Badacze ze szwedzkiego Instytutu Karolinska obserwowali przez 12 lat grupę 55987 kobiet. Oceniali narażenie na kadm w zależności od jego ilości w diecie. Podczas okresu obserwacji 2112 badanych zachorowało na raka piersi. Wniosek naukowców jest następujący: większa ekspozycja na kadm drogą pokarmową było związana z 21-procentowym wzrostem ryzyka raka piersi. Wśród kobiet szczupłych i o prawidłowej masie ciała ryzyko było jeszcze większe i wynosiło 27 proc.

Na razie mechanizm rakotwórczego działania kadmu pozostaje niewyjaśniony. Istnieją jednak przesłanki, by sądzić, że imituje on działanie hormonów płciowych estrogenów, działając na te same receptory. Estrogeny pobudzają wzrost przeważającej części guzów piersi.

Źródło: Cancer Res. 2012; 72: 1459-1466.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Iwona Kazimierska

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.