Już półtora drinka sprzyja rozwojowi raka

  • Iwona Kazimierska
18-02-2013, 15:43

Naukowcy z Boston University School of Medicine (BUSM) i Boston University School of Public Health (BUSPH) wykazali, że alkohol jest głównym czynnikiem ryzyka zgonu z powodu nowotworów. Wyniki analizy zostały opublikowane w „American Journal of Public Health”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Wcześniejsze badania wskazywały, że systematyczne spożycie alkoholu jest istotnym czynnikiem ryzyka raka jamy ustnej, gardła, przełyku, wątroby, piersi, jelita grubego i odbytnicy.

Naukowcy z BUSM i BUSPH przeanalizowali najnowsze dane z USA na temat konsumpcji alkoholu i śmiertelności spowodowanej nowotworami (na podst. ankiet od 220 tys. dorosłych osób). Okazało się, że alkohol przyczynia się do ok. 20 tys. zgonów nowotworowych rocznie, co stanowi ok. 3,5 proc. wszystkich zgonów z powodu raka w USA. Badacze odkryli m.in., że 15 proc. (6 tys. rocznie) wszystkich zgonów z powodu raka piersi może być związane z alkoholem.

Autorzy sugerują, że alkohol pozostaje silnym czynnikiem w umieralności na raka. W tym przypadku nie ma bezpiecznego progu jego spożycia – już półtora drinka dziennie lub mniej przyczynia się istotnie do zwiększenia ryzyka zgonu z powodu nowotworu.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Puls Medycyny

Choroby wewnętrzne / Już półtora drinka sprzyja rozwojowi raka
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.