Jedzenie tuż przed snem może zwiększać ryzyko raka

IKA
23-07-2018, 09:00

Według badań przeprowadzonych w Barcelona Institute for Global Health, zjedzenie ostatniego posiłku w ciągu dnia zbyt późno może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. W badaniu sprawdzano potencjalne związki między porą posiłku a ryzykiem dwóch powszechnych typów raka: rakiem prostaty i rakiem piersi. Wcześniejsze badania wykazały związek częstszej zapadalności na nowotwory nowotwory z pracą w nocy i zakłóceniami zegara biologicznego.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Naukowcy przeanalizowali dane od 621 mężczyzn z rakiem prostaty i 1205 kobiet z rakiem piersi. Grupę kontrolną stanowiło 872 mężczyzn i 1 321 kobiet bez raka. Oceniono styl życia uczestników badania, w tym pory posiłków i nawyki związane ze snem. Badacze określili również chronotyp badanych – czy były to osoby aktywne porannie czy porą wieczorną. Wyniki pracy zostały opublikowane w „International Journal of Cancer”.

Wykazały one, że osoby, które jedzą wieczorny posiłek przed godz. 21 lub co najmniej 2 godz. przed pójściem spać, mają mniej więcej o ok. 20 proc. mniejsze ryzyko raka piersi lub prostaty w porównaniu z osobami, które jedzą po godz. 22 lub kładą się do łóżka wkrótce po posiłku.

„Nasze badanie pokazuje, że przestrzeganie pewnych schematów żywienia wiąże się zniższym ryzykiem zachorowania na raka. Wyniki wskazują na znaczenie rytmów okołodobowych w profilaktyce nowotworowej” – komentuje główny autor badania Manolis Kogevinas.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Puls Medycyny
Diety / Jedzenie tuż przed snem może zwiększać ryzyko raka
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.