Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka piersi

PAP
opublikowano: 07-08-2019, 15:56

Wyniki badania z udziałem ponad 40 tys. kobiet sugerują, że jedzenie czerwonego mięsa znacznie zwiększa zagrożenie rakiem piersi, a spożywanie drobiu je obniża. Paniom gustującym w wołowinie czy wieprzowinie naukowcy proponują więc zamianę.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach "International Journal of Cancer" obserwowali ponad 42 tys. kobiet, średnio przez 7,6 roku. W trakcie obserwacji pojawiło się 1536 przypadków raka piersi.

Stek wołowy
Zobacz więcej

Stek wołowy Pixabay/RitaE

Okazało się, że kobiety spożywające najwięcej tzw. czerwonego mięsa (m.in. wołowina, wieprzowina, baranina, jagnięcina, cielęcina) były o 23 proc. bardziej zagrożone chorobą niż jedzące go najmniej. Tymczasem uczestniczki jedzące najwięcej drobiu były o 15 proc. mniej narażone na rozwój raka piersi niż spożywające najmniej tego typu mięsa. Ryzyko spadało jeszcze bardziej u kobiet, które zastąpiły czerwone mięso drobiem.

ZOBACZ TAKŻE: Czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na endometriozę o ponad 50 proc.

Choć badanie nie pokazuje jasno zależności przyczynowo-skutkowych, rezultaty nie zmieniły się po uwzględnieniu innych, znanych czynników rozwoju raka piersi. Naukowcy wzięli pod uwagę m.in. rasę kobiet, ich status społeczno-ekonomiczny, otyłość, aktywność fizyczną czy spożycie alkoholu.

Nie zaobserwowali jednocześnie zależności między ryzykiem zachorowania na raka piersi a sposobem przygotowywania mięsa czy substancjami powstającymi w trakcie jego przyrządzania w wysokiej temperaturze.

"Czerwone mięso uznawane jest za potencjalny karcynogen. Nasze badanie dostarcza kolejnych dowodów na to, że konsumpcja czerwonego mięsa może być powiązana z wyższym ryzykiem raka piersi. Tymczasem spożycie drobiu wiązało się z mniejszym zagrożeniem" - komentuje wyniki jeden z autorów badania, dr Dale P. Sandler z amerykańskiego National Institute of Environmental Health Sciences.

Więcej informacji na stronie: www.eurekalert.org.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Wzrasta zachorowalność i umieralność na raka piersi

Herbata oolong może odgrywać ważną rolę w profilaktyce raka piersi

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: PAP

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.