Witamina D chroni przed rozwojem wielu chorób

Maja Marklowska-Dzierżak
02-11-2017, 09:14

Nie ma już żadnych wątpliwości, że witamina D wpływa korzystnie na zdrowie. W czasopismach naukowych publikowanych jest coraz więcej wyników badań, z których wynika, że jej niedobory zwiększają ryzyko wystąpienia różnych chorób, a nawet zgonu. Kontrowersje budzą jedynie dawki, w jakich witamina D powinna być suplementowana u poszczególnych pacjentów.

Najlepszym źródłem witaminy D, i co do tego też nie ma wątpliwości, jest synteza skórna, odbywająca się pod wpływem ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Drugim jej naturalnym źródłem jest pożywienie, przede wszystkim tłuste ryby (np. węgorz, łosoś, śledź w oleju), mleko i żółtko jaja kurzego. „Oba źródła nie zapewniają jednak wystarczającej ilości witaminy D” — przypomina dr hab. n. med. prof. nadzw. Paweł Płudowski z Zakładu Biochemii, Radioimmunologii i Medycyny Doświadczalnej Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. W naszej szerokości geograficznej...
Zobacz dalszą część…

Dostęp do tego i wielu innych artykułów otrzymasz posiadając subskrypcję Pulsu Medycyny

Subskrypcja elektroniczna
  • Nieograniczony dostęp do treści „Pulsu Medycyny” przez 12 miesięcy
  • Kilkadziesiąt tysięcy archiwalnych artykułów
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny”
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach dnia
124,00 100,81 zł netto
Prenumerata papierowa
  • Nieograniczony dostęp do treści „Pulsu Medycyny” przez 12 miesięcy
  • Kilkadziesiąt tysięcy archiwalnych artykułów
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny”
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach dnia
  • Papierowe wydanie „Pulsu Medycyny” co dwa tygodnie
178,20 zł 165,00 zł netto

Tematy

Puls Medycyny

Inne / Witamina D chroni przed rozwojem wielu chorób
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.