Jaskra: mechanizm powstawania, diagnostyka, leczenie

  • Iwona Kazimierska
21-03-2018, 00:00

Aż 70 proc. przypadków jaskry w Polsce wykrywanych jest zbyt późno, by uratować widzenie, nawet przy intensywnym leczeniu. Ale jak można chorobę wykryć wcześnie, gdy co trzeci Polak nigdy nie był u okulisty. Tymczasem badanie w kierunku jaskry należy wykonać co 2 lata, a w przypadku osób z grupy podwyższonego ryzyka co 6-12 miesięcy.

Jaskra jest drugą, po zaćmie, najczęstszą przyczyną ślepoty w krajach rozwiniętych. Według WHO, jaskra jest jednak chorobą dużo groźniejszą, ponieważ powoduje nieodwracalną utratę wzroku. Duże prawdopodobieństwo utraty widzenia występuje przy zaawansowanym, początkowym uszkodzeniu nerwu wzrokowego, szybkim tempie progresji zmian jaskrowych, długim oczekiwanym okresie przeżycia w momencie rozpoznania choroby, obecności dodatkowych czynników ryzyka, działaniach ubocznych leczenia. Zachorować na jaskrę może każdy W Polsce jaskra może występować nawet u 800 tys. osób. „Może na nią zachorować każdy, bez względu na wiek. Jaskra może być...

Zobacz dalszą część…

Dostęp do tego i wielu innych artykułów otrzymasz posiadając subskrypcję Pulsu Medycyny

Prenumerata elektroniczna
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
  • Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach
1-miesięczna
19,90 16,18 zł netto
12-miesięczna
199,00 161,79 zł netto
Prenumerata papierowa i elektroniczna 12-miesięczna
  • Papierowe wydanie „Pulsu Medycyny” (co dwa tygodnie) i dodatku „Pulsu Farmacji” (raz w miesiącu)
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
  • Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach
249,00 zł 230,55 zł netto
Puls Medycyny
Inne / Jaskra: mechanizm powstawania, diagnostyka, leczenie
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.