Jakie porady żywieniowe przekazać pacjentowi z cukrzycą lub insulinoopornością?
Co zalecić chorym z cukrzycą lub zagrożonym rozwojem tej coraz powszechniejszej choroby? Jak sprawić, by chory nie zrezygnował z czasem z prawidłowych nawyków żywieniowych? Wyjaśnia dietetyk Marta Temperowicz.
Gościem w kolejnym odcinku programu “Dyżur eksperta” była Marta Temperowicz, dietetyk specjalizujący się m.in. w pracy z pacjentami z cukrzycą oraz insulinoopornością.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Prof. Zozulińska-Ziółkiewicz zapowiada nowe zalecenia w leczeniu cukrzycy
Dla prawidłowej kontroli cukrzycy ważna jest nie tylko optymalna farmakoterapia, ale też odpowiednio dobrana do możliwości pacjenta i konsekwentnie stosowana dieta. Jej znaczenie jest też nie do przecenienia w przypadku osób zmagających się z insulinoopornością.
Niestety, wielu lekarzy napotyka na niemałe trudności w skłonieniu swoich pacjentów do modyfikacji diety i stylu życia na bardziej prozdrowotny.
– Dietoterapia to jedna z podstawowych interwencji, jeśli chodzi o postępowanie z pacjentami z zaburzeniami metabolicznymi. Farmakoterapię należy wdrożyć, gdy interwencje żywieniowe nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, następuje progresja choroby - zauważa Marta Temperowicz.
Jak dodaje, dietoterapia stanowi ważne wsparcie i uzupełnienie postępowania farmakologicznego. Prawidłowo wprowadzona w części przypadków odsuwa również konieczność farmakoterapii.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Rewolucyjne zmiany w leczeniu cukrzycy. Doniesienia z EASD 2022
Źródło: Puls Medycyny