Jak w zdrowiu przeżyć falę upałów

IKA
opublikowano: 02-07-2015, 16:25

Warto wiedzieć, dlaczego w trakcie upałów warto jeść pomidory, w jakim celu pić ciepłe napoje, a także które leki mogą być groźne przy wysokiej temperaturze.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Podstawowa zasada obowiązująca w upały to picie dużej ilości płynów – eksperci zalecają ok. 2,5 l wody dziennie. Warto tyle wypijać, nawet jeśli nie odczuwamy pragnienia. „Najlepiej sięgać po niegazowaną wodę ze zwiększoną zawartością sodu i potasu. Wysokie temperatury sprawiają, że wraz z potem tracimy wiele minerałów. Sód i potas mają wpływ na równowagę elektrolitową w organizmie. Ich niedobór może być przyczyną zwiększonego ciśnienia krwi, zawału lub udaru. Oprócz układu krwionośnego obciążenia mogą dotyczyć układu nerwowego, powodując zmniejszenie koncentracji i apatię. Dlatego tak ważne jest picie wody bogatej w te dwa składniki” – tłumaczy Danuta Lis, specjalista dietetyk w Klinice Demeter w Warszawie.

Ciepły napój na ochłodę

Jednym z najpopularniejszych sposobów radzenia sobie z gorącem jest picie zimnych napojów. „To krótkotrwałe rozwiązanie. Po otrzymaniu chłodnego napoju organizm próbuje jak najszybciej podnieść temperaturę ciała, niwelując uczucie chłodu. Szybko wraca uczucie gorąca i pragnienia. Ciepłe napoje skuteczniej chłodzą. Ciepło pobudza receptory znajdujące się na języku, które przekazują informacje do mózgu o wyższej temperaturze. W rezultacie organizm zaczyna się schładzać” – mówi Danuta Lis. – Dobrym rozwiązaniem jest picie miętowej herbaty. Mięta ma działanie ochładzające organizm, a napar dodatkowo schładza ciało. Efekt chłodnego komfortu utrzymuje się dłużej niż po spożyciu zmrożonego napoju”.

Letnia dieta

Organizm ochładzają również ostre przyprawy: „Taki dodatek do jedzenia pobudza te same receptory, które pobudzają ciepłe napoje. W rezultacie organizm zaczyna się schładzać. Taki mechanizm jest powszechnie wykorzystywany w ostrej kuchni wschodniej” – mówi dietetyczka Kliniki Demeter.

Latem bardzo dobrze się sprawdza dieta śródziemnomorska. Jej podstawą są warzywa i owoce, które regulują poziom nawodnienia organizmu. Wśród nich warto sięgnąć po arbuzy, ogórki, pomidory, jabłka i melony. Na szczególną uwagę zasługują pomidory ze względu na wspomniany już potas.

Uwaga na leki

Medykamenty mogą oddziaływać na mechanizmy termoregulacji, wywoływać nadmierne pocenie, wpływać na przewodnictwo aferentne (czuciowe) i eferentne (ruchowe), zaostrzać stan przegrzania organizmu. Groźne odwodnienie oraz nadmierna ekspozycja na ciepło mogą potęgować toksyczność leków, a także wpływać na ich stężenie w organizmie.

Środki antycholinergiczne blokują pocenie się, antypsychotyczne zakłócają regulację temperatury ciała, a rozszerzające naczynia krwionośne mogą powodować niedociśnienie u wrażliwych pacjentów. Zwiększeniu może ulegać toksyczność leków o wąskim indeksie terapeutycznym, takich jak glikozydy naparstnicy czy lit.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.