Jak prawidłowo żywić dzieci w żłobkach

IKA
01-06-2018, 09:10

Stowarzyszenie „Zdrowe Pokolenia” wraz z Państwową Inspekcją Sanitarną zadeklarowały dostarczenie poradnika „Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie do aktualnych norm i zaleceń” do każdego żłobka w Polsce. Dystrybucja ruszy już w czerwcu 2018. Poradnik powstał w odpowiedzi na potrzeby dyrektorów i intendentów odpowiedzialnych za żywienie dzieci w żłobkach. Eksperci żywienia małych dzieci podjęli się opracowania zbioru aktualnych zasad i praktycznych porad na temat organizacji prawidłowego żywienia.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Ostatnie badania przeprowadzone w żłobkach wskazują na liczne błędy popełniane w żywieniu dzieci uczęszczających do tych placówek. Także ogólnopolskie badania przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie wskazują, że 88 proc. dzieci po 1. roku życia je za mało warzyw, 75 proc. spożywa nadmierną ilość cukru, skutkiem czego 32 proc. dzieci w wieku od 5 do 36 miesięcy ma nieprawidłową masę ciała

Okres 1000 pierwszych dni życia, jak podkreślają eksperci, to szczególny czas, w którym rodzice i opiekunowie mają realny wpływ na kształtowanie zdrowia dziecka
Zobacz więcej

Okres 1000 pierwszych dni życia, jak podkreślają eksperci, to szczególny czas, w którym rodzice i opiekunowie mają realny wpływ na kształtowanie zdrowia dziecka

iStock

Dane te są szczególnie niepokojące w kontekście tzw. programowania metabolicznego i kształtowania nawyków żywieniowych.

Okres 1000 pierwszych dni życia, jak podkreślają eksperci, to szczególny czas, w którym rodzice i opiekunowie mają realny wpływ na kształtowanie zdrowia dziecka – aktualne i w przyszłości. Żywienie już od poczęcia, w okresie niemowlęcym i w pierwszych latach życia, jest szczególnie istotne ze względu na konieczność zapewnienia składników odżywczych do optymalnego rozwoju organizmu.

Od 1 stycznia 2018 r. to „organizatorzy żywienia zbiorowego w żłobkach”, czyli głównie intendenci, kierownicy, dyrektorzy i osoby dedykowane, odpowiadają za zapewnienie w nich pełnowartościowych posiłków. Żłobkowa dieta powinna być zgodna z normami żywienia, które w 2017 r. zaktualizował Instytut Żywności i Żywienia. Po nowelizacji ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, która weszła w życie w styczniu tego roku, kierownicy żłobków w wielu rejonach Polski i intendenci zgłaszali potrzebę stworzenia prostych narzędzi i pomocy, które ułatwią wprowadzenie wytycznych.

„Większość placówek żłobków nie zatrudnia wykwalifikowanej kadry odpowiedzialnej za jakość żywienia. Dlatego uznaliśmy, że niezbędne jest wprowadzenie prostych narzędzi ułatwiających zastosowanie norm i zaleceń dotyczących prawidłowego postępowania w żywieniu zbiorowym najmłodszych. To – w połączeniu z edukacją personelu – pomoże zapewnić małym dzieciom właściwą i zdrową dietę” – mówi prof. nadzw. dr hab. n. med. Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka, członkini Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia”.

Autorami opracowania pt.: „Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie aktualnych norm i zaleceń” są:

  • prof. nadzw. dr hab. n. med. Halina Weker, Instytut Matki i Dziecka,
  • prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, Instytut Żywności i Żywienia,
  • prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, Centrum Zdrowia Dziecka,
  • dr inż. Anna Stolarczyk, CZD,
  • mgr inż. Agnieszka Domańska, Zespół Żłobków Miasta Stołecznego Warszawy,
  • mgr inż. Agnieszka Jeziórska, Miejski Zespół Żłobków w Lublinie,
  • mgr Nina Wojtyra, Stowarzyszenie Edukatorów Żywieniowych „Zdrowo Jemy, Zdrowo Rośniemy”.

Za recenzję merytoryczną odpowiada dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Jak prawidłowo żywić dzieci w żłobkach
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.