Jak Polacy jedzą w pandemii? Najczęściej zamawiają gotowe posiłki w tzw. fast foodach

EG/PAP
opublikowano: 23-06-2021, 13:06

Gotowe posiłki Polacy najczęściej zamawiają w restauracjach typu fast-food; drugie pod względem popularności są w równym stopniu restauracje, stacje benzynowe, sklepy convenience czy piekarnie - wynika z badań zrealizowanych przez ARC Rynek i Opinia.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Jak wykazano w badaniu, po otwarciu lokali gastronomicznych Polacy częściej korzystają z gotowych posiłków.

Lubimy gotowe posiłki

Odsetek osób w wieku 18-65 lat zamawiających jedzenie danego dnia wzrósł o 5 p.p. z 32 proc. w kwietniu 2021 r. do 38 proc. w czerwcu 2021 r., co - jak wskazano - może mieć związek z powrotami do pracy oraz częstszymi podróżami.

"Wśród zamawianych gotowych posiłków dominują szybkie i niedrogie przekąski, z których można skorzystać na stacjach paliw czy w sklepach convenience. Ich popularność jest taka sama jak posiłków zamawianych w restauracjach" - zaznaczono. Dodano, że mężczyźni dwa razy częściej niż kobiety korzystają z posiłków na stacjach paliw. Z kolei sklepy convenience są najbardziej popularne wśród najmłodszej badanej grupy wiekowej (18-24). Z restauracji i barów najczęściej korzystają zaś osoby w wieku 25-34 lata.

iStock
iStock

Najczęściej wybieramy restauracje typu fast food

O ile w kwietniu tego roku 22 proc. respondentów zamawiało jedzenie na wynos bezpośrednio przychodząc do restauracji, o tyle teraz takie osoby stanowią 55 proc.

25 proc. respondentów przyznaje, że w ciągu ostatniego tygodnia jadło gotowy posiłek na miejscu - w barze, restauracji czy cukierni. Najpopularniejszym miejscem wśród nich są restauracje typu fast-food. Bary i food-trucki oraz restauracje typu fast food częściej odwiedzają mężczyźni niż kobiety - wynika z badania.

Badania zrealizował ARC Rynek i Opinia metodą CAWI. W dniach 21-28 kwietnia br. przebadano 1020 osób, a między 10 a 17 czerwca - 1011 respondentów. Próby były reprezentatywne pod względem płci, wieku, wielkości miejscowości zamieszkania, wykształcenia oraz regionu GUS próby populacji Polaków w wieku 18-65 lat.

Według wyników pierwszej edycji badania NATPOL, które dotyczyło czynników ryzyka zdrowotnego w polskiej populacji, otyłych jest 20 proc. dorosłych Polaków, czyli ponad 5 mln osób. Natomiast wyniki NATPOL 2011 wykazały już, że otyłość dotyka już ok. 6,5 mln mieszkańców Polski.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Otyłość to coraz większy problem Polaków

Właściwe przygotowanie do operacji bariatrycznej decyduje o jej efekcie

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.