Jak niedobór witaminy E uszkadza mózg

MAT
opublikowano: 15-04-2015, 11:40

Według naukowców z Oregon State University, zbyt mało tej witaminy zaburza dostarczanie substancji odżywczych, kluczowych dla zdrowia neuronów.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Uczeni dokonali tego odkrycia eksperymentując na danio pręgowanym - rybie akwariowej, która służy jako popularny model do badania rozwoju kręgowców. Eksperyment został tak zaprojektowany, aby sytuacja rybek odpowiadała niedoborowi witaminy u człowieka przez całe życie. Badacze z Ohio zwracają uwagę, że np. w USA ponad 90 proc. osób nie przyjmuje wystarczającej ilości witaminy E.

Neurony tych danio, które nie dostawały wystarczającej ilości witaminy, miały w swoich błonach o 30 proc. mniej ważnego komponentu, oznaczanego jako DHA-PC. DHA uznawany jest za jeden z najważniejszych składników należących do nienasyconych kwasów omega-3. Badania na ludziach sugerują, że zbyt mała ilość tej substancji może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera. Dodatkowe badanie pokazało o 60 proc. mniejszą ilość lizofosfolipidów, które są niezbędne, aby DHA dostało się do mózgu i pomagają utrzymać w dobrej kondycji błonę komórkową neuronów.

"Badanie pokazało, że witamina E jest niezbędna, aby zapobiec dramatycznemu spadkowi ilości krytycznej dla mózgu cząsteczki i pomaga zrozumieć, dlaczego witamina E jest potrzebna do utrzymania zdrowia mózgu" - tłumaczy główna autorka badania Maret Traber. "W pewnym sensie kiedy ilość witaminy E jest niewystarczająca, o ponad połowę obniża się ilość materiałów potrzebnych do budowy i podtrzymania mózgu" - mówi uczona.


Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.