Jak lockdown wpłynął na kondycję Polaków?

Ewa Kurzyńska
opublikowano: 18-09-2020, 17:31

Zastosowany w pierwszej połowie roku lockdown wpłynął m.in. na zwyczaje dietetyczne, aktywność fizyczną, spożycie alkoholu oraz sen. Czy i jak odbije się to na kondycji serca Polaków? – zapisaliśmy prof. Aleksandra Prejbisza z Narodowego Instytutu Kardiologii w Warszawie.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Już w przeszłości obserwowano, że masowe traumatyczne wydarzenia wpływały niekorzystnie na przebieg chorób sercowo-naczyniowych. „Po atakach terrorystycznych na World Trade Center, które miały miejsce 11 września 2001 r., w dwumiesięcznej obserwacji notowano wzrost wartości ciśnienia tętniczego o 1,7-3,8 mmHg. Z kolei po trzęsieniu ziemi w Japonii w 2011 r. odnotowano w tym kraju wzrost przypadków zawału serca, udarów mózgu, niewydolności serca” – mówił podczas sesji „COVID-19 a czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego” prof. Aleksander Prejbisz z Narodowego Instytutu Kardiologii w Warszawie, prezes elekt Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego.

Wykład został wygłoszony w trakcie XXIV Międzynarodowego Kongresu Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. W wywiadzie dla „Pulsu Medycyny” prof. Aleksander Prejbisz mówi, jak pandemia COVID-19 oraz zastosowany w pierwszej połowie roku tzw. lockdown wpłynęły na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak aktywność fizyczna, spożycie alkoholu i palenie tytoniu, sen, otyłość i dietę. Zapraszamy do oglądania!

Kardiologia
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
×
Kardiologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska). Klauzula informacyjna w pełnej wersji dostępna jest tutaj

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Ewa Kurzyńska

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.