Jak kupić świeżą i zdrową rybę?

DI
14-12-2017, 14:53

Ryby są polecane przez lekarzy jako źródło kwasów Omega-3. Niestety, jakość tych dostępnych w sprzedaży budzi zastrzeżenia. Jak wybrać dobrą rybę na Święta?

Inspekcja Handlowa podczas ostatniej dużej kontroli jakości ryb, owoców morza i przetworów z nich dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni. Najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy mieli do ryb mrożonych, które często miały więcej glazury niż deklarował producent. Zdarzały się łososie norweskie, które były mocno wysuszone, miały intensywne zażółcenia oraz lekko tranowy smak i zapach. Mrożone filety z mintaja po rozmrożeniu były np. maziste, a po przyrządzeniu - gąbczaste i rozpadające się. Zdarzały się też ryby źle oprawione, np. pozostawiono im płetwy i narządy wewnętrzne, nienadające się do jedzenia. 

Zobacz więcej

Fot. Pixaby CC0

Inspektorzy sprawdzili 1020 partii ryb i przetworów rybnych o łącznej wartości 383,8 tys. zł.  Odwiedzili 161 sklepów (w tym 59 należących do sieci handlowych) oraz hurtowni w całej Polsce. Oto, co radzi UOKiK, jeśli chcesz kupić dobrą i zdrową rybę na Święta:

1.    Przyjrzyj się dokładnie świeżym rybom. Powinny mieć przezroczysty śluz na skórze, wypukłe błyszczące oczy, jaskrawe skrzela. 

2.    Im mniej glazury w mrożonce, tym lepiej. Dla ochrony ryby przed zepsuciem wystarczy 5 proc. otoczki z lodu. Dlatego unikaj produktów, które mają  powyżej 10 proc. glazury - po rozmrożeniu stracą na wadze. 

3.    Sprawdź skład na opakowaniu lub wywieszce. Do ryb mrożonych czasem dodawane są związki fosforu po to, aby związać wodę. W efekcie kupujesz rybę, która ma mniej tkanki mięsnej.

4.    Pamiętaj, że eskolar i kostropak oferowane jako „ryba maślana" zawierają woski, które mogą wywoływać dolegliwości żołądkowe. Dlatego te gatunki nie mogą być sprzedawane luzem, a na opakowaniach znajdziesz  informacje o metodach ich przygotowania oraz ryzyku zachorowania. 

5.    Upewnij się, że ryby nie są przeterminowane. Zwróć też uwagę na warunki ich przechowywania - czy nie leżą np. poza lodówką. 

6.    Na opakowaniu lub etykiecie szukaj też takich informacji, jak: nazwa polska i łacińska, metoda produkcji (np. złowione w morzu, wyhodowane), obszar połowu. Więcej o obowiązkowych oznakowaniu ryb w miniprzewodniku Komisji Europejskiej. 

7.   Masz wątpliwości? Skontaktuj się z Inspekcją Handlową. 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: DI

Tematy

Puls Medycyny

Inne / Jak kupić świeżą i zdrową rybę?
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.