Jak dieta, to spersonalizowana

MAT
opublikowano: 23-11-2015, 15:19

Reakcje organizmu dwóch osób na ten sam posiłek mogą się znacznie różnić, więc standardowe, promujące zdrowie diety mogą być nieskuteczne. Jeden z powodów to żyjące w jelitach bakterie.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Na łamach prestiżowego pisma "Cell", piszą o tym uczeni z izraelskiego Weizmann Institute of Science.

Naukowcy przez tydzień badali 800 ochotników, sprawdzając ich reakcje na różnego rodzaju posiłki.

Tak jak się spodziewali, na poziom glukozy we krwi po posiłku wpływał wiek oraz BMI, jednak pojawiły się też duże różnice w reakcjach na ten sam posiłek pomiędzy uczestnikami badania. Działo się tak pomimo, iż indywidualne reakcje nie zmieniały się w ciągu kolejnych dni. Na przewidzenie reakcji organizmu pozwoliła analiza indywidualnego mikrobiomu jelitowego.

W kolejnym etapie badacze wykorzystali swoją wiedzę. Z pomocą programu komputerowego, który uwzględniał różne czynniki, w tym właśnie dane o mikrobiomie, wyniki badania krwi czy aktywność fizyczną opracowali dietę dla wybranych osób, która zaowocowała uzyskaniem niższego poziomu glukozy po posiłku, a także zmianą jelitowej flory bakteryjnej.

<< Publikacja

<< Materiał wideo

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.