Jaja na fali

IKA
opublikowano: 26-04-2013, 16:55

Dwa nowe badania, przedstawione w trakcie konferencji Experimental Biology 2013 w Bostonie wskazują na kardioprotekcyjne właściwości jajek.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badania przeprowadzone przez naukowców z Yale University sprawdzało wpływ codziennej konsumpcji jaj na zdrowie kobiet i mężczyzn z chorobą niedokrwienną serca. Badani zostali losowo przydzieleni do dwóch grup: w jednej spożywali śniadanie zawierające dwa jajka, w drugiej – bogato węglowodanowe przez sześć tygodni. U uczestników, którzy jedli jaja nie odnotowano nie wzrostu stężenia złego cholesterolu i ciśnienia krwi, masy ciała, ani pogorszenia funkcji śródbłonka. Badacze doszli do wniosku, że jajka mogą być częścią zdrowej dla serca diety, nawet u osób z istniejącą chorobą niedokrwienną.

Z kolei badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Connecticut sugeruje, że codzienna konsumpcja jajek może mieć korzystny wpływ na funkcję i skład cholesterolu HDL u osób dorosłych z zespołem metabolicznym. W tym badaniu obserwowano osoby stosujące dietę z ograniczeniem węglowodanów, jednocześnie spożywające trzy jajka dziennie. Po 12 tygodniach zaobserwowano u nich poprawę składu i skuteczności HDL.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.