Jagody służą pamięci

Iwona Kazimierska
opublikowano: 04-05-2012, 00:00

Spożywanie jagód poprawia funkcjonowanie mózgu i zapobiega zanikom pamięci związanym z procesem starzenia. Według naukowców z Brigham and Womens Hospital (BWH), jagody i truskawki mogą - dzięki zawartości flawonoidów - opóźnić spadek pamięci u starszych kobiet o 2,5 roku.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
W badaniu, które rozpoczęło się w 1976 roku uczestniczyło aż 121 tys. kobiet. Na początku eksperymentu były one w wieku 30-55 lat. Co 4 lata przechodziły kontrole stanu pamięci.

Wykazano, że u kobiet jedzących tygodniowo co najmniej dwie porcje czarnych jagód, borówek lub truskawek znacznie rzadziej pojawiały się problemy z pamięcią, a ich mózg był o wiele sprawniejszy. Spadek pamięci można było zaobserwować 2,5 roku później niż u kobiet z innymi nawykami żywieniowymi.

Badania zostały przeprowadzone wyłącznie na kobietach, ale w przypadku mężczyzn można spodziewać się podobnych wyników.
Badania będą dalej kontynuowane w celu stwierdzenia, czy tak silne dobroczynne działanie na mózg ma jakaś pojedyncza substancja znajdująca się w owocach jagodowych, czy jest to efekt wspólnego działania kilku substancji zawartych w tych owocach.
Wyniki badania zostały opublikowane w Annals of Neurology.

Źródło: Ann. Neurol. 2012, online 25 kwietnia, doi: 10.1002/ana.23594.


Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Iwona Kazimierska

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.