Jabłka - samo zdrowie
Jak mówi angielskie przysłowie: "An apple a day keeps the doctor away" („Jedz jabłko codziennie, a nie będziesz potrzebował lekarza"). Regularnie pojawiają się badania, które udowadniają słuszność tej tezy.
Naukowcy z University of Oxford obliczyli, że spożywanie każdego dnia dodatkowej porcji jabłek mogłoby zapobiec zgonom z powodu chorób serca u 11 tysięcy osób. Owoce te są bowiem naturalnym źródłem przeciwutleniaczy i flawonoidow, posiadają również znaczne ilości potasu, który wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, stabilizuje ciśnienie krwi, odpowiada za gospodarkę wodną organizmu. Zawarta w nich witamina C oraz żelazo chroni przed anemią. Jabłka polecane są osobom mającym problemy z wypadającymi włosami i łamliwymi paznokciami, gdyż zawierają krzem i cynk. Warto je spożywać podczas odchudzania, gdyż w 100g tych owoców jest zaledwie 50 kcal. Z tego powodu zalecane są też w umiarkowanych ilościach osobom z cukrzycą, szczególnie, że zawierają kwercetynę, która korzystanie wpływa na obniżenie rozwoju cukrzycy typu II.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: mw