Jabłka chronią przed otyłością?

Aleksandra Rogala, Marta Markiewicz
opublikowano: 07-10-2014, 12:28

Te owoce potrafią zaskakiwać. Z najnowszych badań, opublikowanych w magazynie „Food Chemistry”, wynika, że niektóre odmiany jabłek prawdopodobnie pomagają utrzymać prawidłową wagę u osób ze skłonnością do otyłości.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Naukowcy ze Szkoły Nauk o Żywieniu Stanu Waszyngton (School of Food Science at Washington State) twierdzą, że związki zawarte w jabłkach wpływają pozytywnie na produkcję przyjaznych bakterii jelitowych, których flora jest z reguły zaburzona u osób otyłych. Według nich jabłka zawdzięczają te niezwykłe właściwości bioaktywnym składnikom – takim jak przeciwutleniacze z grupy polifenoli oraz błonnik pokarmowy.  Nie wszystkie odmiany jabłek zawierają jednak tą samą ilość i proporcje tych związków. Co więcej, nie wszystkie wywołują ten sam efekt.

Naukowcy przyjrzeli się bliżej kilku odmianom (Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh and Red Delicious), testując je na myszach. Okazało się, że najkorzystniejszy wpływ na jelita gryzoni miały te gatunki owoców jabłoni, które zawierały dużo nietrawionego przez ludzki organizm błonnika oraz polifenoli, ale jednocześnie mało węglowodanów – np. zielona, australijska odmiana Granny Smiths.

... ma znacznie więcej związków, które pozytywnie wpływają na mikroflorę bakteryjną jelit u myszy, niż inne popularne w USA odmiany jabłek.
Zobacz więcej

Odmiana Granny Smiths...

... ma znacznie więcej związków, które pozytywnie wpływają na mikroflorę bakteryjną jelit u myszy, niż inne popularne w USA odmiany jabłek. Deborah Fitchett, Lots of "Granny Smith" apples (CC BY 2.0)

Eksperymenty na myszach pokazały, że ani żucie, ani kwasy żołądkowe, ani enzymy trawienne nie wpływają na strukturę błonnika i polifenoli zawartych w tej odmianie. Związki te ulegają  fermentacji dopiero w kontakcie z bakteriami obecnymi w okrężnicy, co prowadzi do syntezy kwasu masłowego (butyric acid), który z kolei pobudza wzrost liczby przyjaznych bakterii jelitowych. Dzięki temu jabłka pośrednio zwiększają efektywność systemu immunologicznego oraz pozwalają utrzymać prawidłową wagę.

– Niestrawne składniki występujące w jabłkach Granny Smith zmieniły proporcje bakterii kałowych u otyłych myszy w ten sposób, że ich proporcje zaczęły przypominać te występujące u szczupłych myszy - tłumaczy Giuliana Noratto, główna koordynatorka badania, specjalistka od nauk o żywieniu człowieka. Dodaje również, że odkrycie może przyczynić się do walki z niektórymi schorzeniami wynikającymi z otyłości, np. przewlekłymi stanami zapalnymi, o niskim stopniu złośliwości, przez które może dojść do rozwoju cukrzycy typu II.

Tym samym popularne angielskie powiedzenie, o tym, że jedno jabłko na dzień trzyma z dala lekarza (an apple a day keeps the doctor away) zostało właśnie oficjalnie potwierdzone przez amerykańskich naukowców. Powinno jednak brzmieć: „jedno jabłko na dzień odstrasza otyłość” –  pisze w komentarzu do badań Medical News Today.  #jedzjabłka !!!

 Dołącz swoją firmę do ligi jabłkożerców. Szczegóły TUTAJ.

 



Źródła: Washington State University, Medical News Today

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Aleksandra Rogala, Marta Markiewicz

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.