IŻŻ zostanie włączony do NIZP-PZH 1 lutego 2020 r.

KM
opublikowano: 22-01-2020, 10:17

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny oraz Instytut Żywności i Żywienia połączą się 1 lutego 2020 r. - Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w tej sprawie.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Przygotowany przez Ministerstwo Zdrowia projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie połączenia NIZP-PZH oraz IŻŻ został przekazany do konsultacji publicznych pod koniec listopada 2019 r. Zakładał, że oba instytuty połączą się już 1 stycznia, stanie się to dwa miesiące później - zmianę zatwierdziła Rada Ministrów.

Do zadań NIZP-PZH po połączeniu z IŻŻ ma należeć m.in. monitorowanie wartości odżywczej żywności i nawyków żywieniowych Polaków
Zobacz więcej

Do zadań NIZP-PZH po połączeniu z IŻŻ ma należeć m.in. monitorowanie wartości odżywczej żywności i nawyków żywieniowych Polaków iStock

W praktyce IŻŻ zostaje włączony do NIZP-PZH, a koszt tej operacji, obliczony na 180 tys. zł (chodzi głównie o likwidację części etatów) poniesie ten drugi instytut.

W uzasadnieniu rozporządzenia MZ zwracał uwagę na trudną sytuację finansową IŻŻ, wymagającą działań naprawczych. Zarówno w 2018, jak i w I półroczu 2019 roku odnotował ujemny wynik finansowy netto, odpowiednio -2 674 117,00 zł i -849 466,00 zł. Tymczasem NIZP-PZH w 2018 r. miał 1 818 458 zł, a w I półroczu 2019 roku 995 235 zł zysku netto.

Autorzy rozporządzenia przekonują, że jeden instytut badawczy będzie efektywniej wspierał działania badawcze i rozwojowe dotyczące zdrowia, zwłaszcza dotyczące kształtowania nawyków zdrowego stylu życia i żywienia, realizacji programów promocji zdrowia oraz bezpieczeństwa żywności.

Połączenie dwóch instytutów badawczych w jedną organizację ma wywrzeć pozytywny wpływ m.in. na:

  • komercjalizację wiedzy (działalność badawczo-rozwojową B+R),
  • zarządzanie (np. obiektami),
  • gospodarowanie zasobami ludzkimi (wykorzystanie potencjału intelektualnego, kwalifikacji i doświadczenia kadry naukowo-badawczej),
  • kulturę organizacyjną, finanse (racjonalne zakupy kosztownej aparatury badawczej).

Zgodnie z rozporządzeniem, utworzone zostanie Krajowe Laboratorium Referencyjne, które będzie prowadzić badania nad zanieczyszczeniami chemicznymi, materiałami do kontaktu z żywnością i mikrobiologią żywności. Zakres badań prowadzonych przez NIZP-PZH zostanie rozszerzony m.in. o analitykę alergenów w żywności.

Zdaniem resortu zdrowia, połączenie instytutów da podstawę do szerszej współpracy międzynarodowej i osiągnięcia wyższej pozycji NIZP-PZH za granicą. Umożliwiona zostanie realizacja programów typu „National Health and Nutrition Examination Survey”, dających pełną ocenę stanu zdrowia ludności w Polsce.

CZYTAJ WIĘCEJ: IŻŻ zostanie włączony do NIZP-PZH - projekt w konsultacjach

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: KM

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.