Indeks glikemiczny pomocny w opanowaniu cukrzycy

EG
opublikowano: 25-06-2019, 13:46

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która coraz częściej dotyka nawet dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Szacuje się, że Polsce żyje ponad 2 miliony osób ze zdiagnozowaną cukrzycą. Odpowiednio zbilansowana dieta jest jednym z narzędzi kontroli choroby.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Na rozwój cukrzycy wpływają zarówno czynniki genetyczne, jak i niezdrowy styl życia, m.in. niewłaściwe nawyki żywieniowe, mała aktywność fizyczna, nadwaga i otyłość, a także palenie papierosów czy nadużywanie alkoholu.

„Częściej występuje cukrzyca typu 2, na którą oprócz uwarunkowań genetycznych bardzo duży wpływ ma nasz styl życia i sposób odżywiania. Typowym objawem jest stałe przekraczanie normy stężenia glukozy we krwi i towarzysząca mu insulinooporność. Prawidłowa masa ciała, właściwy poziom cholesterolu, aktywność fizyczna i regularne spożywanie zdrowych, dobrze zbilansowanych posiłków co 3-4 godziny obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę” - mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk.

Przy diecie osób chorych na cukrzycę bardzo ważna jest znajomość wartości indeksu glikemicznego (IG) w poszczególnych produktach. IG klasyfikuje produkty spożywcze na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi i czas pojawienia się zmian.

Wyróżniamy 3 progi wartości:

  • niski IG, tj. < 55
  • średni IG, tj. między 55 a 70
  • wysoki IG tj. >70

„Na wartość indeksu glikemicznego ma wpływ wiele czynników. Żywność o niskim indeksie jest zazwyczaj mało przetworzona. Wpływ ma również to, czy jemy produkt ugotowany czy surowy, jak bardzo jest on rozdrobniony, w jakiej temperaturze go spożywamy, a także to, co jedliśmy wcześniej. Np. świeżo ugotowane ziemniaki mają wyższy indeks glikemiczny niż ostudzone. Dzieje się tak dzięki procesowi retrogradacji skrobi, przez co jej część nie jest trawiona i w niezmienionej postaci przechodzi przez układ pokarmowy aż do jelita grubego, gdzie staje się pożywką dla bakterii probiotycznych. Pamiętajmy również, by komponując potrawy zwracać uwagę nie tylko na indeks glikemiczny pojedynczych składników, ale także na ich udział wagowy w całym daniu, czyli tzw. ładunek glikemiczny. (Ładunek glikemiczny jest iloczynem indeksu glikemicznego danego produktu i zawartości w nim węglowodanów przyswajalnych.) (…)W diecie cukrzyka należy ograniczyć wszystkie produkty z białej mąki, słodkie oraz słone przekąski, słodzone napoje gazowane, dania wysokoprzetworzone, a także produkty o wysokiej zawartości tłuszczu takie jak pełnotłusty nabiał, czy dania smażone. Posiłki cukrzyka powinny składać się głównie z warzyw, ryb, chudych gatunków mięs lub chudego nabiału oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak kasze gruboziarniste o wysokiej zawartości związków mineralnych np. gryczana, czy komosa ryżowa. Warto też jeść płatki owsiane i razowy chleb. Ze względu na dużą zawartość białka i składników mineralnych, a także witamin z grupy B polecam także przynajmniej raz w tygodniu spożywanie roślin strączkowych jak groch, czy soczewica”  - podpowiada Paulina Barros.

Jakich produktów o wysokim indeksie glikemicznym należy unikać 

Większość owoców cechuje się niskim i średnim indeksem glikemicznym. Najwyższy indeks glikemiczny mają dojrzałe banany, winogrona i arbuzy. Ten ostatni mimo wysokiego indeksu glikemicznego charakteryzuje się niskim ładunkiem glikemicznym, więc spożywanie go w niewielkich ilościach nie powinno negatywnie wpływać na kontrolę glikemii we krwi u cukrzyków. Owoce, które sezonowo występują w okresie lata takie jak truskawki, nektarynki, brzoskwinie, morele, maliny charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, ale należy pamiętać, że w jadłospisie diabetyków owoce powinny występować w ograniczonej ilości. Warto także wziąć pod uwagę to, żeby spożywać owoce w postaci świeżej, jak najmniej przetworzonej – soki, przeciery, dżemy, koktajle mają wyższy indeks glikemiczny.

Jakie niezbędne zalecenia odnośnie nadwagi/otyłości i cukrzycy powinien przekazać pacjentowi lekarz?

 W przypadku osób z nadwagą lub otyłością borykających się z cukrzycą lekarz powinien ustalić odpowiedni sposób leczenia insuliną lub za pomocą doustnych środków farmakologicznych, przedstawić cele leczenia oraz podstawowe zalecenia żywieniowe. Pacjent powinien być poinformowany o ograniczeniu cukrów prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym, wprowadzeniu do diety produktów pełnoziarnistych i warzyw o dużej zawartości błonnika. Lekarz powinien wspomnieć również o regularnym spożywaniu 5-6 posiłków w ciągu dnia oraz wprowadzeniu codziennej aktywności fizycznej. Istotną informacją, która powinna być przekazana osobie chorej na cukrzycę jest to jakie produkty należy spożywać w przypadku występowania hipoglikemii.   

PRZECZYTAJ TAKŻE: Nieprawidłowa glikemia na czczo to zawsze ważny sygnał alarmowy

Stan przedcukrzycowy, czyli cienka granica między zdrowiem a chorobą

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.